Ο «Αίας» και τα φράγματα βάζουν τέλος στα «δάκρυα»

Τα δακρυγόνα και τα χημικά φεύγουν, οι αύρες και τα σιδερένια φράγματα έρχονται! Σε ένα εξ ολοκλήρου νέο σχεδιασμό αντιμετώπισης ταραχών φαίνεται πως προσανατολίζεται πλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε άμεση συνεννόηση με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι επεισοδιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Ιουνίου έδειξαν στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. πως χρειάζονται νέες κατασταλτικές μέθοδοι και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές εκθέσεις οι οποίες «δείχνουν» προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι πως η κλασική αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, δηλαδή με ευρεία χρήση χημικών και δακρυγόνων, πλέον δεν αρκεί, καθώς οι ταραξίες έχουν εφοδιαστεί με αντιασφυξιογόνες μάσκες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικές ακόμα και από αυτές των αστυνομικών! Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε την εκτεταμένη χρήση χημικών στο Σύνταγμα και οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό έκαναν πολλούς αξιωματικούς του Σώματος, οι οποίοι φοβούνται τα χειρότερα, να προτείνουν αναθεώρηση των σχεδίων δράσης.

 

Τι έρχεται στη θέση των επικίνδυνων δακρυγόνων και χημικών; Οι αύρες και οι σιδερένιοι φραγμοί. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά οχήματα με τα κανόνια νερού, φαίνεται πως έρχεται η στιγμή που θα ενεργοποιηθούν και τα τρία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. Τα οχήματα αυτά είχαν αγοραστεί το 2004 από το Ισραήλ έναντι 380.000 ευρώ το ένα, με σκοπό να «βοηθήσουν», αν αυτό ήταν αναγκαίο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τελικά δεν χρειάστηκε και από τότε παρέμειναν ακινητοποιημένα σε κάποιο πάρκινγκ της ΕΛ.ΑΣ. Ο «Αίας» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στις συγκρούσεις στην Κερατέα, ενώ έκανε την εμφάνισή του και στο Σύνταγμα, τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει. Από την άλλη, επιτυχημένη κρίνεται από τους αστυνομικούς και η χρήση των σιδερένιων φραγμών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές. Ετσι, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και όπου (και όποτε) χρειαστεί θα τοποθετείται σε διάφορους δρόμους και όχι μόνο μπροστά από τα λουλουδάδικα στη Βουλή.

 

«Δεν θα καταργηθούν τα χημικά και τα δακρυγόνα. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται χρήση τέτοιων μέσων. Αυτό που σχεδιάζεται είναι ο δραστικός περιορισμός τους. Αυτό που επιθυμούμε είναι σύντομα να χρησιμοποιούμε μόνο τις αύρες και τους σιδερένιους φραγμούς. Οπου δεν μπορούμε να έχουμε φραγμούς ή να επεμβαίνουν οι αύρες (όπως για παράδειγμα σε κάποιο μικρό στενό), τότε ναι, θα γίνεται χρήση δακρυγόνων, αλλά πλέον θα είναι πολύ περιορισμένη» τόνισε στη «δημοκρατία» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Νίκος Δεμισιώτης

Ετικέτες: