«Μύρισε αίμα» (και) η Τουρκία!

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Την παροιμία αυτή κάνει πράξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος με προκλητικό τρόπο τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου έπειτα από 30 χρόνια, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο! Αμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, που επισήμανε ότι «κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει, διχοτόμηση».

 

Ειδικότερα, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η λύση αυτή πρέπει να έρθει και πάλι στο τραπέζι μετά την απόπειρα, όπως τη χαρακτηρίζει, της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με σκοπό να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η κίνηση Νταβούτογλου μοιάζει να θέλει να εκμεταλλευτεί το ταχύτερο δυνατόν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο, ώστε να πιέσει για λύση του Κυπριακού μέσω τετραμερούς διάσκεψης και ουσιαστικά να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες ότι η μόνη λύση για τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας.

 

«Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Σ.Α.» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Δ. Αβραμόπουλου σε επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο ομόλογό του.

 

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι διαφωνεί με την πρόταση για τετραμερή, γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε χθεσινό άρθρο τους οι «New York Times» ανέφεραν ότι, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της, η Κύπρος «θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της μέσω της χώρας που κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού».

 

 

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Ετικέτες: