Μάτια γερακιού με ηλεκτρικό (!) «μαγικό» ραβδί

Με τη βοήθεια ενός «μαγικού» ηλεκτρικού ραβδιού, χειρουργοί στη Βρετανία αντιμετωπίζουν το χρόνιο γλαύκωμα μέσα σε 15 λεπτά! Η μέθοδος, που γίνεται με τοπική αναισθησία, υπόσχεται να αντικαταστήσει την κλασική επέμβαση γλαυκώματος, την τραμπεκουλεκτομή (TRC), προσφέροντας μια πιο εύκολη και φθηνή εναλλακτική μέθοδο, η οποία, εκτός του ότι έχει λιγότερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας και του καταρράκτη.

 

Οπως εξηγεί ο Τζόναθαν Ρόσιτερ, ο χειρουργός οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Μάσγκροουβ Παρκ στο βρετανικό Σόμερσετ -ο οποίος εισήγαγε τη μέθοδο στη Βρετανία- «με τη νέα επέμβαση η ενόχληση μετά το χειρουργείο είναι μικρότερη, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης, ενώ απαιτούνται μόνο μία με δύο μετεγχειρητικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο».

 

Η συγκεκριμένη ασθένεια του οφθαλμού και δη το χρόνιο γλαύκωμα προκαλείται -ως γνωστόν- όταν κάποιο εμπόδιο φράζει το λεγόμενο δοκιδωτό δίκτυο του ματιού, εμποδίζοντας το υγρό του οφθαλμού να φύγει προς το αίμα μέσω του καναλιού Schlemm, που βρίσκεται πίσω από τον κερατοειδή. Το αποτέλεσμα είναι το υγρό να συγκεντρώνεται -χωρίς συμπτώματα- και προοδευτικά να καταστρέφει την όραση, ξεκινώντας από την περιφερική όραση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα για αρκετό καιρό, ωσότου μεγάλο μέρος της όρασής του έχει πια καταστραφεί.

 

Στην τραμπεκουλεκτομή ο χειρουργός ανοίγει μια δίοδο, μέσω της οποίας απελευθερώνεται το υγρό. Συχνά όμως, ακόμη και στο 50% των περιπτώσεων -όπως τουλάχιστον αναφέρει ο Βρετανός χειρουργός- η επέμβαση αυξάνει τον ουλώδη ιστό κάνοντας τους ασθενείς να επιστρέφουν στο χειρουργείο.

 

Με τη νέα μέθοδο ένα ραβδί με ηλεκτρόδια εισέρχεται στο μάτι και μέσω θερμότητας «καίει» τα κατεστραμμένα μέρη που «μπλοκάρουν» το δοκιδωτό δίκτυο, απομακρύνοντάς τα, ταυτοχρόνως, μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Επίσης μπορεί να συνοδευτεί με παράλληλη αφαίρεση του καταρράκτη καθώς, όπως αναφέρει ο δρ Ρόσιτερ, «πολλοί από τους ασθενείς είναι πάνω από 70 χρονών και πάσχουν όχι μόνο από γλαύκωμα αλλά και από καταρράκτη».

 

 

Μυρτώ Μπούτση

Ετικέτες: