Ζωντανό ήπαρ έξω από το σώμα!

Μεταμόσχευση ήπατος που είχε διατηρηθεί έξω από το ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανάμεσα στους οποίους και ένας Ελληνας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δύο ασθενείς στη Βρετανία, σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, οι ασθενείς αναρρώνουν και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που δείχνει ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη διατήρηση των μοσχευμάτων και τη χρήση τους. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κάθε χρόνο καταστρέφονται 2.000 μοσχεύματα ήπατος, είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου είτε εξαιτίας του αυξημένου ενδοκυτταρικού λίπους, το οποίο δεν τους επιτρέπει να επιβιώσουν με τη μέθοδο συντήρησης που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα!

 

Η νέα συσκευή αναπτύχθηκε από τους καθηγητές Κωνσταντίνο Κούσσιο και Πίτερ Φρεντ, οι οποίοι μελετούν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το 1994. Η σχετική ανακοίνωσή τους έγινε πριν από περίπου έναν μήνα, αναφέροντας ότι η συσκευή μπορεί να διατηρήσει το συκώτι έξω από το ανθρώπινο σώμα ακόμη και για 24 ώρες. Η συσκευή φέρνει το συκώτι στη θερμοκρασία που έχει προτού αφαιρεθεί, ενώ τα οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν μέσω των τριχοειδών αγγείων του. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή διατηρεί τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού, γι' αυτό και το μόσχευμα αποκτά ξανά το χρώμα του και παράγει χολή.

 

Οι πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο King's Hospital, ενώ οι ασθενείς δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα από ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με προκλινικά στοιχεία η νέα συσκευή μπορεί επίσης να διατηρήσει όργανα που κρίνονται ακατάλληλα για μεταμόσχευση σε κάποιους ασθενείς, διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. «Υπάρχει πάντα τεράστια πίεση για να βρούμε μόσχευμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον, για πρώτη φορά έχουμε μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μας δίνει περισσότερο χρόνο για να εξετάσουμε το συκώτι, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό επιτυχίας» είπε ο Wayel Jassem, ο οποίος πραγματοποίησε τις δύο μεταμοσχεύσεις.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: