Και με το... «πρωτογενές πλεόνασμα», κύριε;

Στον «πάγο» βάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οπως δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή καθώς τα έσοδα κινούνται χειρότερα από τους στόχους».

 

Είναι η πρώτη φορά που κ. Στουρνάρας παραδέχεται επισήμως την υστέρηση των εσόδων, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που επιμένει ότι ο Προϋπολογισμός βρίσκεται εντός στόχων και προσπαθεί με διάφορα «τεχνάσματα» να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Βέβαια το ερώτημα είναι πού ακριβώς βρίσκεται το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς τώρα και ο υπουργός παραδέχεται ανοιχτά ότι ο Προϋπολογισμός δεν πάει σύμφωνα με τους στόχους. Και βέβαια, για να επιτευχθεί έστω και στα χαρτιά πλεόνασμα, θα επιδιωχθεί νέα μείωση των δαπανών, που σημαίνει ότι το κράτος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες στάσεις πληρωμών.

 

Χθες ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός. Οσο ο Προϋπολογισμός παραμένει εκτός στόχων τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων. Ειδικά για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση τόνισε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα». Την ίδια ώρα όμως απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, καθώς δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Εχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση».

 

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου2013, στη διάρκεια του οποίου η υστέρηση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους έφτασε τα 506.000.000 ευρώ.

 

-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 252.000.000 ευρώ από τους στόχους, καθώς εισπράχθηκαν 3,355 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, έναντι στόχου 3,571 δισ. ευρώ. Επιμέρους, το υπουργείο Οικονομικών έχασε 126.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 35.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ καπνού.

-Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν απόκλιση από τον στόχο κατά 350.000.000 ευρώ. Εισπράχθηκαν 1,886 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,235 δισ. ευρώ.

-Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 135.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο.

 

Παρά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, στο πρώτο τρίμηνο του 2013, διαμορφώθηκαν στα 1,038 δισ. ευρώ, έναντι στόχου εισπράξεων 1,093 δισ. Ευρώ.

Ετικέτες: