«Πράσινο» για την τεχνητή καρδιά

Ενα τεράστιο βήμα για την ιατρική επιστήμη πραγματοποιήθηκε χθες, το οποίο, αν ολοκληρωθεί τελικά με επιτυχία, ανοίγει ο δρόμος για τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και χρήζουν μεταμόσχευσης καρδιάς. Οπως ανακοίνωσε σχετικά η γαλλική εταιρία Carmat, έλαβε την άδεια από τις υγειονομικές Αρχές τεσσάρων χωρών προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ εμφύτευσης σε άνθρωπο της τεχνητής καρδιάς που έχει δημιουργήσει. Συγκεκριμένα, η εμφύτευση μιας βιοπροσθετικής καρδιάς, η οποία επιτρέπει την πλήρη αυτονομία του ασθενούς, θεωρείται ως η πιο προηγμένη στον κόσμο, και τώρα θα καταστεί δυνατό να δοκιμαστεί σε τέσσερα καρδιοχειρουργικά κέντρα διεθνούς φήμης στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στη Σλοβενία και τη Σαουδική Αραβία.

 

Εμπνευστής του νέου τεχνολογικού θαύματος είναι ο καρδιοχειρουργός Αλέν Καρπεντιέ, ο οποίος εμπνεύστηκε και τη βαλβίδα που φέρει το όνομά του, η οποία ήδη έχει μεταμοσχευθεί σε περισσότερους από 1.000.000 ασθενείς. Τώρα, αν και η καρδιά του Καρπεντιέ αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον το ίδιο αποτελεσματική, τότε οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούν να κοιτούν στο μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς έως σήμερα, δυστυχώς, πολύ συχνά μάταια περίμεναν για ένα συμβατό με τον οργανισμό τους μόσχευμα.

 

Το ζωτικό για τον άνθρωπο όργανο θα μπορεί να συνοδεύει τους ασθενείς για το υπόλοιπο της ζωής τους, χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση, ενώ η εμφύτευσή του υπολογίζεται ότι διαρκεί γύρω στις δυόμισι ώρες - όσο χρειάζεται δηλαδή μια ιατρική ομάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει μια κανονική μεταμόσχευση καρδιάς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι «η καρδιά της Carmat» ουσιαστικά δεν είναι «μία ολόκληρη καρδιά», καθώς δεν περιλαμβάνει κόλπους - δηλαδή τα δύο επάνω διαμερίσματα της καρδιάς μας που δέχονται το αίμα και το οποίο στη συνέχεια προωθούν στις κοιλίες. Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης λοιπόν ο καρδιοχειρουργός καλείται να διατηρήσει τους κόλπους του ασθενούς και επάνω τους να στερεώσει την πρωτοποριακή, σωτήρια συσκευή. Το μόνο που μένει λοιπόν τώρα είναι να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα.

Ετικέτες: