«Εχω μεγάλο αρχείο και, όταν κρίνω σκόπιμο, θα το ανοίξω»

Τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη θυμίζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θυμίζει ότι κάποιοι εχθροί «ήρθαν αμέτρητες φορές ντυμένοι φίλοι», ενώ προειδοποιεί ότι έχει μεγάλο αρχείο και θα το ανοίξει όταν αυτός κρίνει. Καλεί πάντως τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία και να συνενώσει τα κομμάτια της Κεντροδεξιάς, που είναι σήμερα διασπασμένη.

 

Τον συναντήσαμε στο πολιτικό του γραφείο και η πρώτη του αναφορά ήταν για την εφημερίδα μας. «Είμαι από τους καθημερινούς αναγνώστες σας, αναγνωρίζω και εκτιμώ την ποιότητα της δημοσιογραφίας που προσφέρετε» τονίζει. Οσο για τα σχέδιά του, δηλώνει ότι παραμένει «πολιτικά μάχιμος και ενεργός. Ο κύκλος μου δεν έχει κλείσει ακόμη. Δηλώνω παρών. Η όλη αυτή ιστορία είχε -ξέρετε- και ένα καλό, μέτρησα τους φίλους μου. Από την άλλη, ετοιμάζομαι παράλληλα με τις δικαστικές μου εκκρεμότητες για τις επόμενες εκλογές».

 

«Με την ΠΑΤΡΙΔΑ;» επισημαίνουμε. «Το Δίκτυο ΠΑΤΡΙΔΑ δεν είναι κόμμα. Εάν ήταν, σήμερα θα ήμασταν άνετα στη Βουλή. Το Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης είναι ένα εθνικό καταφύγιο απέναντι σε όσους χτυπούν την Ελλάδα και τη χριστιανοσύνη. Είναι μια καθαρή φωνή. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Θεός και οι πολίτες θα αποφασίσουν» ξεφεύγει, ενώ δηλώνει ότι «ο ελληνικός λαός έχει αλάνθαστο κριτήριο και κατάλαβε το βρόμικο παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του». «Την άριστα οργανωμένη επικοινωνιακά προσπάθεια αποδόμησης του προσώπου μου και του αδελφού μου, τη λάσπη, τον χλευασμό, τις συκοφαντίες και τα ψέματα. Βλέπετε, ήμουν κόκκινο πανί, ενοχλούσε η φωνή μου. Δεν μπόρεσαν να με κερδίσουν στις εκλογές και με σέρνουν στα δικαστήρια. Ακούστε, γνωρίζω πολύ καλά από πού και γιατί ξεκίνησαν αυτές οι δικαστικές διώξεις εναντίον μου. Δεν είναι, όμως, ώρα να μιλήσω. Πιθανόν να βρήκαν και έναν βολικό σύμμαχο στο πρόσωπο του μόνιμου κατηγόρου μου Μιχάλη Τρεμόπουλου. Είμαι υπερήφανος, όμως, γιατί χαίρω ακόμη της εκτίμησης, της εμπιστοσύνης και της αγάπης των πολιτών, αυτών που αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά μου στα κοινά. Δεν πιστεύει ο λαός σ’ αυτές τις αθλιότητες. Εξακολουθώ να έχω απήχηση. Το σημαντικότερο είναι πως με καλούν να συνεχίσω, να μην τα παρατήσω, μου δίνουν δύναμη και κουράγιο. Αντιλαμβάνονται πως κάποιοι με θέλουν εξιλαστήριο θύμα. Είναι τυχαίο πως όλες οι αθωωτικές αποφάσεις περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων, ενώ οι καταδικαστικές γίνονται πρωτοσέλιδο; Δεν νομίζω. Στο τελευταίο μάλιστα δικαστήριο, όπου αθωώθηκα στη μήνυση που κατέθεσε ο Τρεμόπουλος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο μάρτυς κατηγορίας παραπέμφθηκε για ψευδορκία. Αυτό -νομίζω- λέει πολλά... Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε πως όλες οι εις βάρος μου κατηγορίες ήταν γνωστές στην κοινή γνώμη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και όμως, οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν δύο φορές, εκλέγοντάς μας με 52%. Δεν πρόκειται λοιπόν να προδώσω αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους. Δεν θα κάνω τη χάρη αυτών που βιάστηκαν να με στείλουν στην αρένα, να πανηγυρίσουν τον πολιτικό μου θάνατο».

 

«Πώς κρίνετε την ευρύτερη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροδεξιάς; Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μπορεί να παίξουν ρόλο στο μέλλον; Και με ποιον σύμμαχο;» συνεχίζουμε την κουβέντα.

 

Απαντά με αναφορά στον Πάνο Καμμένο: «Και ο Πάνος κομμάτι της μεγάλης Κεντροδεξιάς είναι. Θέλει τόλμη αυτό που έκανε. Μέλημα όλων μας όμως πρέπει να είναι η επανένωση της οικογένειας. Και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να βοηθήσουμε όλοι». Οσο για την επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Ν.Δ. σημειώνει ότι «χρειάζεται στη μεγάλη οικογένεια της Κεντροδεξιάς. Λείπει από τη Βουλή, λείπει η έμπειρη φωνή του, μια φωνή για την Ελλάδα, για την Ορθοδοξία. Είμαι βέβαιος πως θα δηλώσει παρών στο προσκλητήριο και θα επιστρέψει».

 

Λέει όχι στα σενάρια επανίδρυσης της Ν.Δ., γιατί, όπως τονίζει, το πρόβλημα δεν είναι «το όνομα ή τα σύμβολα, αλλά η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών προς την παράταξη. Πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους, να ζητήσουμε συγγνώμη, να πούμε στους πολίτες αλήθειες. Η κοινωνία ξεπέρασε πλέον τα όρια αντοχής της. Στην Ελλάδα σήμερα κλείνουν επιχειρήσεις και ανοίγουν μόνο ενεχυροδανειστήρια, εξαιτίας του Γιώργου Παπανδρέου που έβαλε τη χώρα σε μια πολυετή περιπέτεια. Ενα κράτος που έχει σταματήσει να παράγει δεν μπορεί να έχει μέλλον. Ας αφήσουμε για την ώρα στην άκρη τις όποιες αλλαγές, ας κοιτάξουμε να ενώσουμε την κοινωνία, που είναι οργισμένη και απογοητευμένη».

 

Ξαναγυρνάμε στα της Ν.Δ. και τον ρωτάμε αν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει χώρο εντός της Ν.Δ.

«Θα σας μεταφέρω μόνο ό,τι ακούω από τον κόσμο. «Παναγιώτη, νικηφόρες μάχες για τη Ν.Δ. χωρίς εσένα δεν μπορεί να υπάρξουν». Κοιτάξτε, είμαι πολύ περισσότερο Ν.Δ. απ’ ό,τι πολλοί που βρίσκονται σήμερα σε υψηλές θέσεις μέσα στην παράταξη και στην κυβέρνηση. Εδωσα αγώνες γι' αυτό το κόμμα, δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Δεν μετανιώνω για την προσφορά μου στον προεκλογικό αγώνα του Ιουνίου, όταν ο Σαμαράς με κάλεσε στο γραφείο του και με έχρισε αρχιστράτηγο, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα. Σας θυμίζω πως η χάρη μου έφτασε στα Γιάννενα, στην Αρτα, στο Αγρίνιο και στην Πρέβεζα. Από το 18% σε έναν μήνα πήγαμε στο 30%. Αν χρειαστεί, γι’ αυτόν τον υπέροχο λαό θα το ξανακάνω, με κάποιες διαφορετικές, φυσικά, προϋποθέσεις. Εδωσα την ψυχή μου για τη Ν.Δ. Δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την παράταξή μου και τον πρόεδρο, που δίνει τον δικό του αγώνα για να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αλλωστε, οι άλλοι, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν να προτείνουν κάποιον ασφαλή δρόμο για έξοδο από την κρίση;» απαντά.

 

Αισθάνεται πικραμένος για την έκπτωσή του και δεν το κρύβει. Μόνο που δεν λέει ονόματα. «Δεν θα σταθώ στο “πάρτι” που έκαναν ορισμένοι με την έκπτωσή μου και μάλιστα αυτοί οι άκαπνοι, οι άοσμοι, που ήταν προεκλογικά βολεμένοι στους καναπέδες τους και δεν πίστευαν στη νίκη της Ν.Δ. και του Σαμαρά. Ηθελαν σαν τρελοί κάποιοι λόρδοι εδώ στη Θεσσαλονίκη να δουν τον πολιτικό μου θάνατο. Ξέχασαν πως κηρύχτηκα έκπτωτος για 185 ευρώ ζημιά στο Δημόσιο, πως ήταν στη διακριτική μου ευχέρεια η επιβολή χαμηλότερων προστίμων, βάσει των οδηγιών της νομικής υπηρεσίας της ΝΑΘ και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, πως υπήρξαν αθωωτικές εισηγήσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη πριν από την καταδικαστική εις βάρος μου απόφαση. Ας είναι όμως βέβαιοι πως ειδικά τώρα, ύστερα απ’ όλα αυτά, έχω πεισμώσει. Στη δική τους πολιτική κηδεία να ξέρουν ότι θα είμαι παρών. Η φωτιά θα κάψει αυτούς που την άναψαν. Εχω μεγάλο αρχείο και, όταν κρίνω σκόπιμο, θα το ανοίξω. Δεν πρόκειται να ξεχάσω τη στήριξη που μου ζητούσαν, τα παρακάλια, τα χειροφιλήματα, την αηδία. Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη ήταν στην αρχαιότητα ποινικά αδικήματα. Απεδείχθησαν πολύ μικροί άνθρωποι. Σας θυμίζω έναν στίχο του Ελύτη: “Ηρθαν αμέτρητες φορές ντυμένοι φίλοι οι εχθροί”. Οσον αφορά την επίσημη Ν.Δ. τονίζει: «Εχω κάθε δικαίωμα να νιώθω και πικραμένος και προδομένος. Γιατί 32 χρόνια τώρα προσέφερα μόνο νίκες. Και σε μια δύσκολη στιγμή, δεν στάθηκαν δίπλα μου. Ας είναι. Αυτό που προέχει τώρα είναι η σωτηρία της πατρίδας, όχι τα προσωπικά μου προβλήματα. Δεν τον νοιάζουν τον λαό αυτά».

 

«Τι συμβουλή θα έδινε στον πρωθυπουργό;» τον ρωτάμε. Απαντά μάλλον συναινετικά: «Κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, εθνικής, πνευματικής και ηθικής κρίσης είναι προφανές πως η μόνη προοπτική, ο μόνος δρόμος, είναι η υπέρβαση και η συνεργασία. Σημασία δεν έχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αυτή τη στιγμή, το μείζον είναι να ορθοποδήσει η πατρίδα. Γι’ αυτό λοιπόν στον Αντώνη Σαμαρά θα επαναλάμβανα αυτό που επανειλημμένα έχω δηλώσει στο παρελθόν, πως αυτή τη στιγμή, ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Κεντροδεξιάς και υπεύθυνος πολιτικός άνδρας, πρέπει να βγει μπροστά και με γενναιότητα να ενώσει όλες τις συνιστώσες του χώρου μας, να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο ελπίδας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη, ενωμένη, λαϊκή κεντροδεξιά. Και αυτό φυσικά θα παίξει μεγάλο ρόλο στις μελλοντικές μου αποφάσεις. Γιατί, αν χάσει η Ν.Δ., έρχεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, εκφράζοντας μια θολοκουλτούρα τού “λίγο απ’ όλα”».

 

 

«Η κοινωνία θα εκραγεί»

 

Προβλέπει πάντως κοινωνική έκρηξη. «Εάν δεν αλλάξουμε τακτική, η κοινωνία θα εκραγεί. Οταν κατεδαφίζεται ο κοινωνικός ιστός, όταν η ανεργία στραγγαλίζει τα νοικοκυριά, όταν η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται, όταν μισθοί και συντάξεις μειώνονται συνεχώς, τι περιμένετε από τους πολίτες, να πούνε μπράβο; Και εξάλλου, όταν δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία, τότε δεν υπάρχει και δημοκρατία. Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη νεολαία μας, τη δυναμική του απόδημου Ελληνισμού. Οσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, σας λέω ότι βιάζονται πάρα πολύ αυτοί που θέλουν να φορέσουν κυβερνητικό κοστούμι».

 

 

Κατάτμηση έργων έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

-Επιμένετε ότι στην υπόθεση με τα 45άρια όλα ήταν νόμιμα;

«Και θα επιμένω μέχρι τέλους. Γιατί όλα έγιναν απόλυτα νόμιμα, με την έγκριση των αρμόδιων οργάνων της τότε Νομαρχίας, της νομικής υπηρεσίας αλλά και όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν υπήρχε καμία απευθείας ανάθεση, γίνονταν πρόχειροι διαγωνισμοί. Οι ανάδοχοι των 456 έργων με ποσό έως 45.000 ευρώ είναι περίπου 113. Δεν υπάρχει καμιά κατάτμηση.

 

Τέτοιους διαγωνισμούς έκαναν όλοι οι δήμοι, όλες οι νομαρχίες και άλλοι φορείς της χώρας μας. Ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Για τις συμβάσεις υπάρχουν βεβαιώσεις πληρωμής απ’ όλους όσοι εργάστηκαν και από τις υπηρεσίες τους. Το ωραίο, όμως, είναι ότι, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε ένα πολύ αρχικό στάδιο, συνάδελφοί σας έσπευσαν ήδη να με δικάσουν και να με καταδικάσουν, υιοθετώντας άκριτα τις κατηγορίες του γνωστού φιλόδικου και μοναδικού διώκτη μου Μιχάλη Τρεμόπουλου. Γι’ αυτούς είμαι ήδη ένοχος, χωρίς καν να απολογηθώ!

Αλλά τα ίδια συμβαίνουν και με τον δρόμο του Ωραιοκάστρου. Ενα χωράφι έγινε δρόμος με 2.000.000 ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προέβλεπε το συμβατικό ποσό του διαγωνισμού. Για την οικογένεια Ψωμιάδη, όμως, δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Με έχουν γονατίσει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Δεν χάνω την πίστη μου.

 

Στηρίζω τις ελπίδες μου στον Θεό, στον λαό και στη Δικαιοσύνη. Μια Δικαιοσύνη που, παρότι τιμωρήθηκα αυστηρά, τη σέβομαι απόλυτα. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αδίκως η επίσημη Πολιτεία την έχει αδικήσει παράφορα. Εξάλλου, ό,τι έμεινε όρθιο σ’ αυτή τη χώρα είναι η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ενήργησα, βάσει των οδηγιών των υπηρεσιών, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Και εγώ και ο Διονύσης και οι συνεργάτες μας θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μας».

 

 

Ο Τζιτζικώστας και το παράπονο της κόρης

 

-Και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα πώς είναι οι σχέσεις σας; Υπάρχει προσέγγιση; Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι αυτός ο επόμενος υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας;

«Πράγματι, συνέβησαν πολλά, αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν και δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Ολοι κάνουμε λάθη. Εύχομαι τον πόνο και την αδικία που ένιωσα να μην τα αισθανθεί κανείς από τους συναδέλφους μου. Μην τους βάζουμε, όμως, όλους στην ίδια ζυγαριά. Γιατί σε ορισμένους συναδέλφους είμαι ιδιαίτερα υποχρεωμένος. Από κει και πέρα, μην ξεχνάτε όμως πως θα ήμουν μικρόψυχος εάν πρόδιδα την ομάδα που εγώ δημιούργησα και οδήγησα στη νίκη το 2010. Η πορεία της Δύναμης για την Κεντρική Μακεδονία με ενδιαφέρει γιατί είναι δικό μου παιδί. Παραδώσαμε έργο, όλοι μαζί, τόσο στη Νομαρχία όσο και στην Περιφέρεια. Θα αναπολήσουν σύντομα τις ημέρες της διοίκησης Ψωμιάδη.

 

Αυτό το τιτάνιο έργο προσφέραμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στον νέο περιφερειάρχη. Πιστεύω και εύχομαι, ως εκλεγμένος από τον λαό, αήττητος επί σειράν ετών, ότι πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις και σε ό,τι καινοτόμο προτείνει ο Απόστολος πρέπει να οικοδομηθεί η επόμενη ημέρα της ΠΚΜ. Το μόνο που, μαζί με το τεράστιο έργο που φέραμε σε πέρας, δεν θα ξεχάσω, είναι τα λόγια της μικρής μου κόρης: “Μπαμπά, δηλαδή δεν θα ξανάρθω στο γραφείο σου στην Περιφέρεια; Σε έδιωξαν τα δικά σου παιδιά;”»

 

 

Εχω μετανιώσει για μερικές από τις επιλογές μου

 

Για τον Γιάννη Μπουτάρη ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα. «Δεν έχω να πω τίποτα, δεν είναι ώρα να μιλήσω για τον Μπουτάρη. Εάν έχετε την καλοσύνη και το θυμηθείτε, ρωτήστε με πριν τις επόμενες εκλογές για τα έργα και τη συμπεριφορά του» απαντά και συστήνει στη Ν.Δ. «να επιλέξει τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο με μεγάλη προσοχή. Εξάλλου, οι καταλληλότεροι για να προτείνουν υποψηφίους στον κ. Σαμαρά είναι ο πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης κ. Σαμαντζίδης και οι βουλευτές».

 

Για την καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δηλώνει προβληματισμένος. «Εν όψει των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχω μπροστά μου, επιτρέψτε μου να σας πω πως είμαι πολύ μικρός να κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης. Σίγουρα όμως, όπως και ο ελληνικός λαός, είμαι πολύ προβληματισμένος». Τον ρωτάμε αν φοβάται μήπως έχει την ίδια κατάληξη με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Αντιδρά: «Μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Στο δικό μας θέμα δεν υπάρχει κατάχρηση, υπεξαίρεση ή δόλος. Σε κάθε περίπτωση έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της. Είμαι βέβαιος πως οι δικαστές δεν αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, είναι προσηλωμένοι στον νόμο, στην ουσία. Από κει και πέρα, είναι προφανές πως θα αγωνιστούμε και εγώ και ο αδελφός μου Διονύσης για την αθώωσή μας».

 

Ντύθηκε Ζορό ανέβηκε πάνω στα άλογα, έκανε πολλά και διάφορα. Αραγε μετανιώνει; «Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή. Γιατί λάθη δεν κάνουν μόνον όσοι δεν δουλεύουν. Και ξέρετε καλά πως εμείς και δουλέψαμε πολύ και προσφέραμε τεράστιο έργο. Προφανώς και έχω μετανιώσει για κάποιες επιλογές που έκανα. Δεν είναι όμως ώρα να ξύνω πληγές. Αν όμως ρωτάτε για τις παρουσίες στα καρναβάλια ή στα τοπικά έθιμα, σας λέω όχι κατηγορηματικά. Μου στοίχισε αυτή η αυθεντικότητα του εαυτού μου, το ξέρω. Ασχετα αν σε κάποιους άλλους δήθεν προοδευτικούς, ψευτοκουλτουριάρηδες, παρόμοιες κακέκτυπες συμπεριφορές αποθεώνονται από τα ΜΜΕ ως δήθεν καινοτόμες… Αυτός ήταν ο δρόμος μου και αυτόν θα ακολουθήσω μέχρι να κλείσω την πολιτική μου πορεία».

 

 

Νίκος Οικονόμου

Ετικέτες: