Επίθεση Στουρνάρα στον Βενιζέλο για το κούρεμα!

Κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το περσινό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξη που παραχώρησε στο Agence Europe. «Θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν υπάρξει καλύτερες μέθοδοι για να πετύχουμε τη μείωση του χρέους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Στουρνάρα στο ερώτημα εάν ήταν καλή ιδέα το PSI. «Η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου ήταν ίσως καλύτερη» σημείωσε ο ίδιος ευλογώντας τα γένια του.

 

Ο Γ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να ρίξει για μια ακόμη φορά τις «μπηχτές» του και στην τρόικα κάνοντας λόγο για «οικονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν και τα οποία ήταν κάπως υπερβολικά σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί». Χαρακτήρισε μάλιστα «αρκετά σκληρή» τη δημοσιονομική προσπάθεια που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

 

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε την επιδίωξη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων». Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα πρέπει η Ελλάδα να καταφέρει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι τότε θα είναι εφικτό να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα «περί μείωσης φόρων ή συμμετοχής σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής».

 

Η εκτίμηση του κ. Στουρνάρα είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή η ανεργία, θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2014 και μετά. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο ότι «αναμένεται από το νέο έτος να σημειωθεί θετική ανάπτυξη, συνεπώς αναμένεται εντός του 2014 να αρχίσει να μειώνεται και το ποσοστό της ανεργίας». Τότε θα μπορέσουν να αποκτήσουν οι Ελληνες «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», αφού θα έχει προσδεθεί στέρεα η Ελλάδα στο ευρώ.

 

Γενικότερα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η εμπιστοσύνη στη χώρα «κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spread έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται ότι σταθεροποιείται».

Ετικέτες: