Οι «χρησμοί» του Πασών των Ρωσιών!

Το δώρο του κ. Κύριλλου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο έδωσε ίσως τον τόνο της επίσκεψης, έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια, Ρώσου Πατριάρχη στη χώρα μας.

 

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο συμβολικό μήνυμα αντίστασης στα όσα υποφέρει ο λαός μας. Ο Πατριάρχης Ρωσίας έκανε δώρο στον Αρχιεπίσκοπο την Παναγία του Καζάν, «σύμβολο της απελευθέρωσης της Ρωσίας, της διαφύλαξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας του ρωσικού λαού». Τα λόγια του στη συνέχεια κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. «Πόνεσε η καρδιά μας στο άκουσμα της συμφοράς του ομόδοξου ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Κύριλλος, δηλώνοντας ότι τάσσεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων.

 

Χθες ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μαζί με μέλη των δύο Εκκλησιών, συλλειτούργησαν στην ελληνική και ρωσική γλώσσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην οδό Αχαρνών, παρουσία Ελλήνων και Ρώσων πιστών που ζουν στη χώρα μας.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε στους μακραίωνους δεσμούς των δύο Εκκλησιών από άμβωνος, κατά το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

 

«Μας συνδέουν κοινές ιστορικές μνήμες και κοινοί αγώνες και, επιπλέον, μας ενώνουν η μυστηριακή ζωή και η κοινή μαρτυρία κατά την εκπλήρωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, επισημαίνοντας ότι «η οικοδόμηση της ενότητος της Εκκλησίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά επιβεβαιώνεται μέσα στην εμπειρία του εκκλησιαστικού Σώματος».

 

Σημείωσε δε ότι παρά τη διοικητική κατάτμηση η Ορθοδοξία παραμένει ενωμένη, παρόλο που οι τοπικές Εκκλησίες διατηρούν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

 

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για τους Ελληνες ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και έκανε λόγο για ανάγκη υπέρβασης εθνικών διακρίσεων και υπεροχή του πνευματικού κόσμου έναντι του υλικού κόσμου.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δώρισε στον Πατριάρχη Κύριλλο μια εικόνα του Ιησού Χριστού μαζί με Ελληνες και Ρώσους αγίους και αφιερωματική επιγραφή της Εκκλησίας της Ελλάδας προς την Εκκλησία της Ρωσίας.

 

Χθες το απόγευμα ο Πατριάρχης Κύριλλος παρέδωσε αποτμήματα ιερών λειψάνων των οσίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνης στον Ναό Παναγίας Σουμελά στο δήμο Αχαρνών, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: