Αναρμόδιος για τα έσοδα δηλώνει ο Στουρνάρας!

Μια φοβερή αντίφαση περιείχε η συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο Γ. Στουρνάρας, στην οποία ανέφερε επί λέξει: «Η οικονομική πολιτική παραμένει στην αρμοδιότητά μου, αλλά η οικονομική διοίκηση ανατέθηκε σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό».

 

Είναι σχήμα οξύμωρο και δημιουργεί ερωτήματα για το πώς ασκείται η οικονομική πολιτική, όταν αυτός που την ασκεί δεν έχει στα χέρια του τη διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αύριο ο Γ. Στουρνάρας μπορεί κάλλιστα να κατηγορήσει κάποιον άλλον (ότι δεν κάνει τη δουλειά του), όταν δει να αποτυγχάνει η συλλογή δημόσιων εσόδων. Στην ουσία μάς λέει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά που αποφασίζονται καθώς δεν ελέγχει τη διοικητική μηχανή...

 

Μια τέτοια αντίφαση παρουσίαζε και το 2005 σε δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης, που εμφανιζόταν να δηλώνει αριστερά και δεξιά ότι αυτός ασχολείται μόνο με την οικονομική πολιτική και έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του δημόσιου χρέους. Τελικά, δύο χρόνια αργότερα το χρέος που δεν έβλεπε (ή έκανε πως δεν έβλεπε) ο Γ. Αλογοσκούφης έπνιξε τη χώρα και ο προαναφερόμενος απλώς δήλωνε αναρμόδιος.

 

Το αστείο είναι ότι αυτές οι μεταμορφώσεις των ρόλων λαμβάνουν χώρα σε πολύ κρίσιμες στιγμές, με την ύφεση να τσακίζει τη χώρα και την κυβέρνηση να επιδίδεται σε ένα φορολογικό γιουρούσι, που συνθλίβει τη μεσαία τάξη.

 

Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ακόμα ότι η ανάπτυξη θα έρθει στη χώρα από το 2014, παρά τα περί του αντιθέτου που προέβλεψε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι έχουν μπει στη φυλακή για οικονομικά εγκλήματα περίπου 650 άνθρωποι. Βέβαια, δεν είπε τίποτα για όσα εισέπραξε το κράτος από τα χρέη αυτών των 650 ατόμων, που είναι από μηδαμινά έως ελάχιστα.

 

Επανέλαβε επίσης ότι, αν το 2013 πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε τον Ιούνιο του 2014 η Ελλάδα θα μπορέσει να αιτηθεί στο Eurogroup μείωση του ύψους του χρέους.

 

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα «έπεσε έξω» στη δεκαετία του 2000, όταν οι κυβερνήσεις άφησαν τα ελλείμματα να μεγαλώνουν, έδιναν μεγάλες αυξήσεις και διόγκωναν τον δημόσιο τομέα.

 

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το 2000 ήταν και η χρονιά που ο προαναφερόμενος έφυγε από επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πήγε επικεφαλής στην Εμπορική Τράπεζα...

 

Χθες ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε και με τον επίτροπο Φορολογίας και Τελωνείων της Ε.Ε. Αλγκρίντας Σεμέτα, με τον οποίο συζήτησε θέματα φόρων και κυρίως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ετικέτες: