Ο (μοιραίος) Μανιτάκης χρεώνεται προσωπικά τον «θάνατο» της ΕΡΤ!

«Αν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε φροντίσει να βρει έγκαιρα τους 2.000 υπαλλήλους που πρέπει να απολυθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι να μην είχε αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση που έλαβε για την ΕΡΤ». Αυτό ανέφερε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κ. Μανιτάκη.

 

Την ίδια στιγμή, προς τη μεριά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δείχνει» και το υπουργείο Οικονομικών, χρεώνοντας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτακη τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Επί της ουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη και άβολη θέση του «τροχονόμου» έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, θεωρούν ότι, εάν ο κ. Μανιτάκης είχε κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά στις αλλαγές στο Δημόσιο που προβλέπει το Μνημόνιο, τότε ούτε η πίεση για άμεσες απολύσεις θα ήταν τόσο έντονη ούτε η λύση-σοκ για την ΕΡΤ θα είχε επιλεγεί. Αναδιάρθρωση θα γινόταν ούτως ή άλλως, αλλά θα ήταν πιο ήπια και σταδιακή» ανέφερε επίσης ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην πλευρά Μανιτάκη.

 

Την ίδια στιγμή, η απόφαση για την ΕΡΤ ενδέχεται να αποτελέσει και τον «πιλότο» στις μελλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης για τις απολύσεις στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, ως το τέλος του 2014 θα πρέπει να βρεθούν εκτός Δημοσίου 15.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 25.000 θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του χρόνου, με τους πρώτους 12.500 ως το τέλος του μήνα, κάτι για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα!

 

Είναι φανερό, λοιπόν, σύμφωνα και με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ότι το πρώτο κύμα απολύσεων, όπως εδώ και καιρό εντέχνως αφήνεται να διαρρεύσει, θα είναι από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που απασχολούν συνολικά πάνω από 5.000 άτομα. Από αυτούς τους υπαλλήλους πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις.

 

Δύο είναι πλέον οι μεγάλες δεξαμενές. Η ΕΡΤ, που ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμό της και βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο 2.700 υπάλληλοι, και οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες, που θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο «θανάτου». Δηλαδή η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Και στις τέσσερις ΔΕΚΟ ο αριθμός των υπαλλήλων είναι κοντά στους 5.300. Από αυτούς τους 2.600 στην αμυντική βιομηχανία, δηλαδή σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ, υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500. Από αυτούς τους 1.500 οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 άτομα και από τους υπολοίπους θα δουν τον δρόμο της εξόδου άλλοι περίπου 550, που κατά βάση είναι τεχνικό προσωπικό. Πρώτα σε αυτή την κατηγορία είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία δημιουργήθηκαν το 2003-2004 από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ).

 

 

Θεωρείται τελειωμένος

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι εξοργισμένος με την αναβλητικότητα του κ. Μανιτάκη και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί εκτός του υπουργικού συμβουλίου στον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα. Μάλιστα αναμένεται η αναβάθμιση του κ. Βολουδάκη σε θέση αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο, ενώ στο Μαξίμου κάνουν σκέψεις για ανάληψη της υπουργικής καρέκλας από ικανό στέλεχος της Ν.Δ., που θα μπορέσει να «τρέξει» γρήγορα και χωρίς αγκυλώσεις τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ετικέτες: