Βρίσκουν πάλι το φως τους με βιονικό μάτι!

Επανάσταση στον τομέα της οφθαλμολογίας και την αποκατάσταση της όρασης αναμένεται να φέρει ένα νέο εμφύτευμα που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, το οποίο ενεργοποιείται με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός!

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δοκίμασαν το νέο εμφύτευμα σε ποντίκια με τύφλωση, τα οποία κατάφεραν με τη βοήθειά του να αντιληφθούν για πρώτη φορά το φως. Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», το εμφύτευμα τοποθετείται δίπλα στους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς που στέλνουν οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο και κάνει ακριβώς το ίδιο, ενεργοποιώντας έναν πιο «φυσικό» τρόπο νευρικής δραστηριότητας.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμφύτευμα είναι ασύρματο και θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια ασύρματη συσκευή με ηλιακή κυψέλη, που προβάλλει εικόνες πάνω στον αμφιβληστροειδή με τη χρήση σχεδόν υπέρυθρου φωτός, δηλαδή φωτός που δεν υπάρχει στο φάσμα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

 

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το νέο βιονικό εμφύτευμα σε ποντίκια με ή χωρίς εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διαπίστωσαν ότι μπορεί να μεταφέρει εικόνες στον εγκέφαλο των ποντικιών, γεγονός που παρατήρησαν μέσω μετρήσεων της δραστηριότητας στα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου.

 

Σύμφωνα με τον δρα Daniel Palanker, διαπιστώθηκε ότι, όταν τοποθετήθηκαν τα εμφυτεύματα σε ποντίκια που έπασχαν από την ασθένεια, η δραστηριότητα στα συγκεκριμένα κέντρα αποκαταστάθηκε.

 

Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εμφύτευμα θα είναι ενισχυμένο με καλύτερη ανάλυση, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερο εύρος στην όραση.

 

Επίσης, τόνισαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, ωστόσο είναι σαφώς πιο προηγμένη σε σχέση με τα εμφυτεύματα για τα μάτια που αναπτύσσονται εδώ και τέσσερα χρόνια. Ακόμη, το νέο εμφύτευμα θα τοποθετείται πολύ πιο εύκολα στο μάτι, χωρίς να απαιτείται η μόνιμη προσθήκη κυκλώματος στο κεφάλι και το πρόσωπο.

 

Ενα από τα πρώτα εμφυτεύματα για τον αμφιβληστροειδή που τοποθετήθηκαν σε ασθενή το 2009 ήταν ένα μικροσκοπικό τσιπ συνδεδεμένο με κάμερα ενσωματωμένη σε γυαλιά.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: