Ρεσιτάλ αλαζονείας από τον Βενιζέλο

Με το καλημέρα έδειξε τις προθέσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Η αμετροπρέπειά του και η αλαζονεία του έφτασαν στο σημείο «ανέκδοτου», μια και κάποια στιγμή, πιστεύοντας ότι τελείωσε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, ζήτησε να μιλήσει. Δεν είχε πάρει καν είδηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς απλά είχε σταματήσει ζητώντας ένα ποτήρι νερό για να συνεχίσει την τοποθέτησή του προς τους υπουργούς! Οχι ότι τον πτόησε, αφού περίμενε λίγο για να παίξει τον ρόλο του «Νο 2» και να δηλώσει στους «παγωμένους» και προερχόμενους από τη Ν.Δ. υπουργούς ότι προσυπογράφει όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς.

 

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του να ξεχάσουν τις διακοπές και να δουλεύουν όλη μέρα, όπως κάνει και αυτός, και πρόσθεσε: «Θέλω σωστές θέσεις και συντονισμό.

 

Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα. Θέλω το ύφος σας να είναι δωρικό, με λιτό λόγο και να μην υπάρχουν συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση. Να κινείστε με απλό και λιτό τρόπο, οι Ελληνες περιμένουν πολλά από εσάς». Περιγράφοντας τον κώδικα σωστής συμπεριφοράς ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του: «Να στηρίζετε την κυβέρνηση. Να απαντάτε στη Βουλή. Να με ενημερώνετε για τα σχέδιά σας. Οποιοδήποτε πρόβλημα να καταστέλεται εν τη γενέσει του».

 

Αναλύοντας τους στόχους την επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού παρουσίασε τον δεκάλογό του:

 

1. Να αποφευχθούν νέα μέτρα.

2. Να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

3. Να υπάρχει σταθερότητα για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

4. Πρώτα η πατρίδα, μετά οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές.

5. Να καλυφθούν γρήγορα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

6. Να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.

7. Να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων ετών.

8. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας - να προσελκυστούν επενδυτές.

9. Αντίπαλοι είναι η στασιμότητα και ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Δεν είναι κυβέρνηση για έκτακτα προβλήματα, είναι κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

10. Να υπάρξει προετοιμασία για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2014.

 

Με τη φράση «προσυπογράφω πλήρως όσα είπε ο πρωθυπουργός» ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για την ανάγκη να εξαντληθεί η τετραετία και έθεσε τέσσερις βασικούς στόχους: την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και την εθνική κυριαρχία. Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός, όπως αυτή της Ιταλίας τη δεκαετία του 1970, αλλά εθνική ανάγκη για τη χώρα.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: