Ορμονικό τεστ για το «πότε θα γίνω μάνα;»

Μέχρι ποια ηλικία μια γυναίκα -που κάποια στιγμή επιθυμεί να γίνει μητέρα- μπορεί να αφοσιωθεί στην καριέρα της; Ενα νέο, απλό ορμονικό τεστ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα χτυπά το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας και, άρα, πόσος καιρός τής έχει απομείνει προκειμένου να βιώσει τη μητρότητα!

 

Ειδικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γλασκόβης και του Εδιμβούργου, κατάφεραν να μετρήσουν με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια πόσο αλλάζουν τα επίπεδα μιας σημαντικότατης χημικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας. Μέτρηση που βοηθά στο να γίνει γνωστός ο αριθμός των ωαρίων που της έχουν απομείνει.

 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την «Daily Mail», οι επιστήμονες συνέκριναν τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ) σε 3.200 υγιείς γυναίκες, προκειμένου να ανακαλύψουν τη διακύμανσή της σε διαφορετικές ηλικίες. Και όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματά τους, μπορούν να δείξουν τελικά πότε μια γυναίκα θα περάσει στην εμμηνόπαυση και για πόσο διάστημα θα συνεχίσει να είναι γόνιμη.

 

Η ορμόνη ΑΜΗ παράγεται από τα κύτταρα του ωοφόρου δίσκου του ωοθυλακίου και τα επίπεδά της χρησιμοποιούνται ως δείκτης της ωοθηκικής απόκρισης κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Γενικότερα πάντως, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης διαθέτουν μεγαλύτερα αποθεματικά ωαρίων και, άρα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες γονιμοποίησης.

 

Το ότι τα υψηλά επίπεδα της ΑΜΗ αποτελούν καλό δείκτη γονιμότητας ήταν ήδη γνωστό, όπως επισήμανε ο λέκτορας της σχολής Υπολογιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους, Τομ Κέλσι, ο οποίος ήταν ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο όμως, όπως τόνισε, «η νέα μελέτη παρέχει για πρώτη φορά γνώση σχετικά με τα επίπεδα της ορμόνης που πρέπει να έχει μια υγιής γυναίκα σε διαφορετικές ηλικίες. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να υπολογιστεί μέχρι πότε είναι σε θέση να συλλάβει, σώζοντας έτσι πολλά ζευγάρια από το μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν».

Ετικέτες: