Εξωσκελετικό σύστημα για παράλυση!

Ενα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση της κίνησης στα άτομα με παράλυση έγινε πριν από λίγες μέρες στη Γερμανία, όπου εγκρίθηκε για χρήση σε ασθενείς ένα υπερσύγχρονο εξωσκελετικό σύστημα υποβοήθησης, το οποίο βοηθά τα άτομα με παράλυση να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να περπατήσουν.

 

Το εξωσκελετικό σύστημα φέρει την ονομασία HAL (Hybrid Assisted Limb) και κατασκευάστηκε από ερευνητές της εταιρίας Cyberdene και του πανεπιστημίου Τσουκούμπα στην Ιαπωνία, όπου ήδη πωλείται από 130 ιατρικούς οργανισμούς της χώρας.

 

Οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει δύο τύπους του συστήματος: ένα που στηρίζει τα πόδια (HAL 3) και ένα που στηρίζει τα πόδια, τα χέρια και τον κορμό. Το τελευταίο λέγεται HAL 5, λειτουργεί με μπαταρία AC100V, έχει ύψος 1,6 μέτρα, βάρος 23 κιλά και έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει και να επεκτείνει τις ικανότητες των χρηστών του.

 

Και οι δύο τύποι του συστήματος βοηθούν τους ασθενείς να περπατήσουν, να ανέβουν και να κατέβουν σκάλες, να κρατήσουν βαριά αντικείμενα, ενώ συγκεκριμένα το HAL 5 τους βοηθά να σηκώσουν βάρος που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσαν να σηκώσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς βοήθεια!

 

Οταν ο χρήστης του προσπαθεί να κινηθεί, ο εγκέφαλος στέλνει τα νευρικά σήματα στους μυς μέσω των κινητικών νευρώνων και, έτσι, το μυοσκελετικό σύστημα κινείται. Τα αδύναμα σήματα εντοπίζονται στην επιδερμίδα και το HAL τα συλλαμβάνει μέσω αισθητήρα που έχει τοποθετηθεί στο δέρμα του χρήστη.

 

Το εξωσκελετικό σύστημα HAL παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στην πόλη Τσουκούμπα, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Τόκιο. Οι δοκιμές του είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012 σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Ιαπωνίας, ενώ τον Φεβρουάριο το HAL έγινε το πρώτο εξωσκελετικό σύστημα το οποίο έλαβε πιστοποιητικό ασφάλειας με ισχύ για ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η έγκριση που έλαβε στη Γερμανία ανοίγει τον δρόμο για την πώλησή του και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: