«Οπλα» για τις μεταμοσχεύσεις

Με τη μέθοδο της βιοεκτύπωσης επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσουν όργανα που είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση αλλά δεν βρίσκουν συμβατό μόσχευμα.

 

Ερευνητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού αναπτύσσουν τεχνητό δέρμα για την επούλωση των πληγών, αιμοφόρα αγγεία, οστά, αυτιά, ακόμη και νεφρούς, χρησιμοποιώντας ειδικό software και υλικά που περιέχουν κύτταρα από ιστό, χόνδρους κ.λπ. Για το τεχνητό δέρμα χρησιμοποιούνται κύτταρα που αναμειγνύονται με κολλαγόνο και συγκεκριμένα ένζυμα για την πήξη του αίματος.

 

Η χρήση νεφρών που προέρχονται από βιοεκτύπωση προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει, ωστόσο τα τεχνητά αυτιά που αναπτύσσονται με αυτή τη μέθοδο αποτελούν ήδη πραγματικότητα στην Κίνα.

 

Ερευνητές του πανεπιστημίου Hangzou Dianzi έχουν εφεύρει έναν εκτυπωτή τρισδιάστατου ιστού, ο οποίος εκτυπώνει δείγμα χόνδρου με μήκος 10 -12,5 εκατοστά ή δείγμα ήπατος σε διάστημα λιγότερο από μία ώρα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 3D Printer World, σχεδόν το 90% των κυττάρων αυτών επέζησε για τέσσερις ολόκληρους μήνες, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι τα όργανα που αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτελέσουν πραγματικότητα σε διάστημα 10 έως 20 ετών.

 

Στις ΗΠΑ ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητά αυτιά με τη μέθοδο της βιοεκτύπωσης, με σκοπό να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με μικρωτία.

 

Η μικρωτία προκαλεί προβλήματα στην ακοή, ακριβώς επειδή το εξωτερικό τμήμα του αυτιού δεν αναπτύσσεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά μικρό.

 

Οι επιστήμονες του Κορνέλ χρησιμοποίησαν μια τρισδιάστατη απεικόνιση παιδικού αυτιού, σχεδίασαν ένα εκμαγείο με επτά τμήματα σε ειδικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τα εκτύπωσαν. Πρόσθεσαν στο εκμαγείο ένα τζελ υψηλής πυκνότητας που περιείχε 250.000.000 κύτταρα από χόνδρο και κολλαγόνο και έπειτα από 15 λεπτά τοποθέτησαν το αυτί σε καλλιέργεια κυττάρων για μερικές μέρες. Υστερα από τρεις μήνες ο χόνδρος είχε πολλαπλασιαστεί αρκετά ώστε να αντικαταστήσει το κολλαγόνο.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη