Ψηφιακά χάπια μόνο για τους «ξεχασιάρηδες»!

Τη λύση για όσους ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους φαίνεται ότι έχουν βρει επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις δοκιμές των νέων... ψηφιακών χαπιών, που θα ενημερώνουν τους συγγενείς του ασθενή με γραπτό μήνυμα μετά τη χορήγησή τους!

 

Τα χάπια περιέχουν έναν αισθητήρα ο οποίος ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με τα οξέα του στομάχου και στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα που φορά ο ασθενής. Επίσης, μπορεί να στείλει γραπτό μήνυμα ή e-mail σε συγγενείς του ασθενή, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η θεραπεία ακολουθείται κανονικά.

 

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην «Daily Telegraph», ο αισθητήρας έχει το μέγεθος ενός κόκκου άμμου και είναι ενσωματωμένος σε κάθε χάπι μαζί με χαλκό και μαγνήσιο, τα οποία δημιουργούν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, που τον τροφοδοτεί με ενέργεια.

 

Το ψηφιακό χάπι σχεδίασε ο Andrew Thompson από την αμερικανική εταιρία Proteus Digital Health, η οποία έχει αναπτύξει επίσης ένα σύστημα που παρέχει πληροφορίες στους γιατρούς για τους ασθενείς σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προσαρμόζουν τη θεραπεία όταν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, ήδη έχει δοκιμαστεί από γνωστή φαρμακευτική εταιρία ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με την αγωγή για την υπέρταση, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχει ελπίδα ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιείται και κανονικά.

 

Στο πρόγραμμα των δοκιμών στη Βρετανία συμμετέχει και ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οπως είπε στην «Daily Telegraph» ο καθηγητής Lionel Tarassenko από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου, τα χάπια αυτά δεν αποτελούν απειλή για την ιδιωτική ζωή των ασθενών, ακριβώς επειδή διασφαλίζουν τη σωστή θεραπεία κάθε ασθενούς. «Συχνά οι ηλικιωμένοι πρέπει να παίρνουν έξι, επτά, ακόμη και οκτώ χάπια τη μέρα. Οταν όμως δεν το κάνουν, θέτουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους και αυτό οι συγγενείς τους θέλουν να το ξέρουν» είπε, συμπληρώνοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η δοκιμή με χάπια για την καρδιά.

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: