«Βιάζεται» (!) να δικαστεί ο Σταθάκης

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μαζί με άλλα 16 άτομα για υποθέσεις διαχείρισης κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά το διάστημα 1996-2004.

 

Χθες, σε συνέντευξή του (Βήμα) επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να βρεθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας πάντως ότι οι κατηγορίες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο αθωωτικά.

 

«Αφορούσαν δαπάνες και για πρόσληψη εργαζομένων και ασφάλιση του προσωπικού, και πολλά άλλα πράγματα. Απέφυγε το δημοσίευμα προφανώς να το αναφέρει. Και η νομική εκκρεμότητα σέρνεται 10 χρόνια χωρίς να έχει εκδικαστεί» ανέφερε, παραγνωρίζοντας ωστόσο τρία σημεία. Πρώτον, ότι το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ανέφερε αναλυτικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Δεύτερον, ότι η ποινική εκκρεμότητα συνεχίζει να υφίσταται ανεξάρτητα από τη γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και, τρίτον, ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι επιδίωξαν πέρσι τον Απρίλιο να μη δικαστούν, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο. Χθες, αντιφάσκοντας, ο κ. Σταθάκης ζήτησε να γίνει η δίκη το συντομότερο δυνατό...

 

Επίσης, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «άτοπο δημοσίευμα», το οποίο «μάλλον έχει πολιτικό στόχο, προφανώς εμένα», αφού κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει φυσικά το παραμικρό θέμα ατασθαλιών και αν διαβάσετε και το δημοσίευμα δεν υπάρχει καμία κατηγορία για ατασθαλίες. Οπότε, η πλευρά η δική μας είναι σαφής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν φαντάζομαι ότι θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα». Προφανώς ο βουλευτής υπό το βάρος της αποκάλυψης συγχέει και πάλι τα πράγματα. Ασφαλώς και έχει, όπως κάθε πολίτης, το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να γίνει η δίκη. Το δικαστήριο όμως είναι αυτό που θα αποφασίσει τι ακριβώς συνέβη και τι όχι με τη διαχείριση των κονδυλίων του πανεπιστημίου. Από την άλλη πλευρά, είναι αυτονόητο -και κάθε άλλο παρά «άτοπο»- ότι δημιουργείται πολιτικό θέμα για τον κ. Σταθάκη, ο οποίος εκτός από βουλευτής είναι και «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπαρχηγών του κ. Τσίπρα.

 

Ηδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά η γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ αναρωτήθηκε μέσω twitter εάν «η παραπομπή Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα θα περάσει “στα μαλακά”». Από την άλλη, την πρόωρη αθώωση του (αν και εκρεμμεί η δίκη) επιχείρησαν δυο πανεπιστημιακοί, ο καθηγητής Φαρμακευτικής Αχιλλέας Γραβάνης και ο καθηγήτης του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου. Ο κ. Γραβάνης έκανε λόγο για «άδικη στόχευση» και για «παλιά, άδικη ιστορία που για προφανείς πολιτικούς λόγους επανέρχεται». «Σήμερα θα υπερασπιστώ ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σταθάκη (θα πέσει φωτιά να με κάψει ). Η εφημερίδα “δημοκρατία” (sic) εξαπέλυσε μια άθλια, ανυπόστατη επίθεση εναντίον του, παρουσιάζοντάς τον ως κατηγορούμενο υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης» έγραψε από την πλευρά του ο κ. Καλογήρου, ο οποίος μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το δημοσίευμα, όπως και το αμετάκλητο βούλευμα. Από κοντά και ο (αγνώστου κομματικής ταυτότητος αυτή την περίοδο...) Νίκος Μπίστης, που θεωρεί ότι «η προσπάθεια διασυρμού του Σταθάκη είναι “φασίζουσα πρακτική”».

Ετικέτες: