Γλιστράει στο πετρέλαιο ο ανάλγητος Στουρνάρας!

Η καρέκλα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται να τρίζει. Οι εντάσεις γύρω από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν πολλές το τελευταίο διάστημα και αρκετές φορές ο προαναφερόμενος έγινε στόχος επιθέσεων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζητούσαν μείωση του ΕΦΚ. Ο ίδιος πάντως ο υπουργός είχε ταχθεί παλαιότερα υπέρ της διατήρησης του ενιαίου συντελεστή φόρου τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο κίνησης.

 

Χθες έγινε γνωστό από δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έστειλε πρόσφατα αίτημα στην τρόικα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, ερήμην του Γιάννη Στουρνάρα. Το γεγονός βέβαια διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, κατόπιν σύσκεψης στο υπουργείο την περασμένη Τρίτη, εστάλη αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς την τρόικα σχετικά με το επίδομα θέρμανσης και με εναλλακτικά σενάρια συνεπή με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

 

Σημερινό δημοσίευμα, που κάνει λόγο για αποστολή του αιτήματος αυτού πριν τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης και χωρίς την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

 

 

Στη ΔΕΘ

 

Να θυμίσουμε πάντως ότι στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματεύονταν με την τρόικα τη μείωση του ΕΦΚ, θέση την οποία σε ανύποπτο χρόνο είχε υποστηρίξει και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

 

Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν χθες βράδυ ότι υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά υπάρχει όμως και η πρόσφατη ιστορία στην Ελλάδα που επιβεβαιώνει «καρατομήσεις» τσάρων της Οικονομίας πριν από σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

 

Στο θέμα του ΕΦΚ γίνεται κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς υποστηρίζεται από πολλές πλευρές ότι, αν μειωθεί ο φόρος, θα αυξηθεί η ζήτηση και άρα τα έσοδα του κράτους. Βέβαια στο θέμα αυτό ο υπουργός αντιπαραθέτει το ζήτημα του λαθρεμπορίου και τα έσοδα που χάνονται για το κράτος από το πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιείται ως κίνησης.

 

 

Μιχελάκης

 

Πάντως, όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διέψευσε ότι τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα ως προς το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα.

 

Χθες πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να διαρρεύσει ότι σχεδιάζεται ένας νέος τρόπος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν το 25% της συγκεκριμένης εισοδηματικής ενίσχυσης και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Με τις αγορές ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα ακολουθούν θα πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.

Ετικέτες: