Οταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε μέχρις εσχάτων τον Ακη!

Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορούσε να μπει σε μια μηχανή του χρόνου και να επιστρέψει στο παρελθόν αλλάζοντάς το, τότε είναι σίγουρο ότι ένα από τα πρώτα του ταξίδια θα ήταν πίσω στο βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2005. Και αυτό γιατί εκείνο το βράδυ, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τους πυραύλους TOR-M1, ως ηγήτωρ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την αθωότητα του καταδικασθέντος σήμερα Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά ανερυθρίαστα καλούσε τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει συγγνώμη τόσο από τον Ακη Τσοχατζόπουλο όσο και από τον Γιάννο Παπαντωνίου, γιατί τους…ταλαιπώρησε.

 

Το σόου Βενιζέλου, ο οποίος αποδείχθηκε τότε ο πιο φανατικός συνήγορος υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου, είχε αρχίσει λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη συγγραφή του πορίσματος: «Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου (…), που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως» έγραφε το κείμενο που έφερε τις υπογραφές των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, Αλ. Ακριβάκη, Αν. Λοβέρδου, Μ. Καρχιμάκη, Κ. Κουλούρη, Γ. Νιώτη, Σ. Κοσμίδη, Γ. Παπαγεωργίου και Ηλ. Παπαηλία. Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2005 ωστόσο ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ουσιαστικά ότι το είχε γράψει σχεδόν μόνος του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω ρίξει πολλή μελάνη για το κείμενο. Παραγωγική».

 

Η μεγάλη ατυχία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ότι απέναντί του εκείνο το βράδυ βρίσκει τον δεινό ρήτορα Βύρωνα Πολύδωρα -ο ίδιος τον αποκάλεσε εκείνη τη βραδιά πολιτικό πυροβολητή-, ο οποίος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί συνεχώς τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο βγάζει από τα ρούχα του αναγκάζοντάς τον να του απαντά συνεχώς. Αν όμως τότε οι εξυπνακισμοί και οι ειρωνείες Βενιζέλου θεωρήθηκε ότι έδιναν μια κάποια απάντηση στις ριπές Πολύδωρα, σήμερα τα πρακτικά εκείνης της βραδιάς έρχονται για να εκθέσουν ανεπανόρθωτα και να προκαλέσουν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έφτασε έως το σημείο να υποστηρίξει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμού μέσω των οποίων κινήθηκε το μαύρο χρήμα και οι μίζες ήταν αριθμοί τηλεφώνου!

 

Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2005 στην Ολομέλεια της Βουλής η μάχη του κ. Βενιζέλου να διασώσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο αρχίζει με το που ανεβαίνει στο βήμα. «Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ως ένα τεράστιο πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό σκάνδαλο και σήμερα (25/2/2005) η υπόθεση αυτή έχει εξατμιστεί» είναι μία από τις πρώτες ατάκες του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Βενιζέλος επανέρχεται, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό: «Μας λέει η Ν.Δ. ότι υπάρχει ύποπτη διακίνηση χρημάτων με δήθεν παραλήπτες, οι οποίοι μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως!» φωνάζει ο κ. Βενιζέλος και καταχειροκροτείται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Αμέσως μετά μάλιστα τονίζει ότι η Εξεταστική γύρισε μπούμερανγκ στη Νέα Δημοκρατία και πως θα πρέπει να απολογηθούν όσοι παρέσυραν τον Καραμανλή στη σύσταση Εξεταστικής!

 

Ανάμεσα δε σε πολλά άλλα μνημειώδη ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε την πορισματική θέση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για να πει: «Αυτά είναι πολιτικός κόλαφος για τον κ. Σπηλιωτόπουλο προσωπικά και τον κ. Ζορμπά, για τους δύο “αρχαγγέλους της κάθαρσης” στους οποίους επένδυσε ο κ. Καραμανλής και όλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

 

 

«Ζητήστε συγγνώμη, κύριοι της Ν.Δ., από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήσατε!»

 

Το σημείο ωστόσο που στοιχειώνει τον κ. Βενιζέλο έως και σήμερα δεν είναι άλλο από τη θέση ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες ήταν αριθμοί τηλεφώνων. Ο κ. Βενιζέλος το είχε υποστηρίξει αρχικά όταν τα στοιχεία είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής ο πρόεδρός της Γιάννης Τραγάκης, η επανάληψη ωστόσο του αστείου επιχειρήματος στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο διάλογος μεταξύ Πολύδωρα, Βενιζέλου αλλά και Λοβέρδου, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι κανένας πολιτικός δεν είναι αναμεμειγμένος, από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής είναι χαρακτηριστικός:

 

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εχουμε την «DRUMILAN OFFSET» και την «DRUMILAN INTERNATIONAL», η οποία κατοικοεδρεύει στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων.

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι τα θέλετε τώρα αυτά;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτές οι εταιρίες είναι κάτοχοι λογαριασμού…

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμειγμένο. Θα το δείξει και το μέλλον.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Οταν πρωτοανακαλύφθηκε ο λογαριασμός ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας- έσπευσε να πει ότι είναι αριθμός τηλεφώνου. Ε, δεν είναι. Είναι λογαριασμός που ακολουθεί υπόγειες διαδρομές…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο; Εγώ πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος!

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: …από Μόσχα, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Ελβετία. 21.000.000 δολάρια. Φθήνιες. Φυσικά ο παραλήπτης αγνοείται.

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιους αφορούν αυτά; Πάλι υπόνοιες;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ρε πού πήγαν τα λεφτά είναι το θέμα. Αφήστε τις σοφιστείες.

 

Οσο εντυπωσιακή όμως ήταν η έναρξη της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, άλλο τόσο εντυπωσιακό ήταν και το φινάλε. Ολοκληρώνοντας την ομιλία-αγόρευσή του ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε άτυπος συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου προκαλεί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσουν συγγνώμη από Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου και η φράση μένει στην ιστορία ως ντοκουμέντο: «Η σημερινή διαδικασία είναι ευκαιρία διεξόδου. Απαλλαγείτε, κύριοι της Ν.Δ., από το αδιέξοδο αυτό και βεβαίως κάποια στιγμή ζητήστε και συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήσατε» λέει και καταχειροκροτείται θερμά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Πολύδωρας: Ή ηλίθιοι ήσαν ή ιδιοτελείς! Ας διαλέξουν...

 

Αυτό πάντως που θα πρέπει να σημειωθεί ήταν το άγχος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μην ακουστούν τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας. Οπως θυμούνται σήμερα πολλοί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτός που είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση με τη συμπεριφορά του εκείνη τη βραδιά ήταν ο -τότε στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου- Ανδρέας Λοβέρδος και σε μικρότερο βαθμό ο Μιχάλης Καρχιμάκης, οι οποίοι συνεχώς διέκοπταν τους «γαλάζιους» ομιλητές. Ενας ακόμη διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής είναι χαρακτηριστικός:

 

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: «Δεν ήταν τίποτα, παιδιά. Τετρακόσια δισεκατομμύρια δραχμές πέταξαν οι καλοί οικονομικοί διαχειριστές του ΠΑΣΟΚ ως υπουργοί Εθνικής Αμύνης στο βρόντο! Τώρα εγείρω το εξής ερώτημα: Ή ηλίθιοι ήσαν ή ιδιοτελείς! Ας διαλέξουν και ας πάρουν! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.)

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι απαράδεκτο και ακραίο!

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Απαράδεκτα θα ακούσετε, διότι απαράδεκτα επράξατε! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.)

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρώτη φορά μιλάτε έτσι! Δεν έχετε ξαναμιλήσει έτσι!

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: «Το TPQ-37, ελληνικέ λαέ, δεν είναι τίποτα, είναι καλό εργαλείο. Εξακόσια μέτρα απόκλιση στόχου κάνει μοναχά». Ο Ρήλεϋ, ο Αμερικανός στρατηγός… (Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.)

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας ενοχλούν! Δεν πειράζει.

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ε, όχι!

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τα επράξατε, θα ακούσετε την ηχώ των πράξεών σας. Αυτή είναι η ηχώ των πράξεών σας!

Ετικέτες: