Ο Κορκίδης κρατάει «μαχαίρι»!

Ο υποκριτής και αλά καρτ αντιμνημονιακός Β. Κορκίδης ζητάει νέα μείωση 13% στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων. Είναι η δεύτερη στη σειρά μείωση καθώς είχε συμφωνηθεί και μείωση 15% τον Ιούνιο του 2012.

 

Σε επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου Βασίλη Κορκίδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καλεί τους εργαζομένους να προσέλθουν σε δίμηνο διάλογο και να συνυπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός θα υποχωρεί από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ. Στην περίπτωση που η πλευρά των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση για νέες περικοπές, η ΕΣΕΕ προτείνει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις «σε λευκό χαρτί» για να προκύψει μια νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο.

 

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κορκίδης είναι εκείνος που συνεχώς αναφέρει σε δηλώσεις του την ανάγκη να μη μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο, θέλοντας προφανώς να είναι αρεστός σε κάποιους.

 

Η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 και έληξε έναν χρόνο μετά συμπεριέλαβε περικοπές στις αποδοχές της τάξης του 15%. Παρ' όλ' αυτά, η ΕΣΕΕ στην πρότασή της ζητάει νέες μειώσεις αποδοχών που, αν εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν τους μισθούς τουλάχιστον 500.000 εργαζομένων.

 

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι από αύριο, μιας και θα έχει λήξει και επίσημα η τρίμηνη παράταση ισχύος της υπάρχουσας κλαδικής σύμβασης, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν τους εργαζομένους για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με όριο τον κατώτατο μισθό που έχει αντικαταστήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και βρίσκεται στα 586 ευρώ μεικτά (511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών).

 

Στα επιχειρήματα της ΕΣΕΕ είναι ότι η αγορά του εμπορίου το τελευταίο έτος έχει κατακλυστεί από μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, αλλά και από εργαζομένους που είτε είναι απλήρωτοι για μήνες είτε δουλεύουν χωρίς ένσημα. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι είναι σημαντικό να υπογραφεί μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, για να μην κυριαρχήσουν οι διαδικασίες πλήρους αποσύνθεσης στην αγορά εργασίας, στον κλάδο του εμπορίου. Στις προθέσεις της συνομοσπονδίας είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, δηλαδή στα 918 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Ετικέτες: