Ταλαιπωρεί τους βουλευτές της ΝΔ η πρόταση για τα υποβρύχια!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για τους νεοδημοκράτες βουλευτές η σημερινή συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.


Και αυτό γιατί, από τη μια, δέχονται την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα καλύψουν τον «ύπαρχο του Τιτανικού» Ευάγγελο Βενιζέλο και, από την άλλη, γνωρίζουν ότι, αν ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την κυβέρνηση σε πτώση. Αυτό γνωρίζει εξάλλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να βγει κι από πάνω, καθώς μια επώδυνη γι' αυτόν έρευνα μετατρέπεται σε μια τυπική διαδικασία.


Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στις καταγγελίες Βενιζέλου ότι θα φέρει στο φως σήμερα στοιχεία που δείχνουν τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με συμφέροντα απαντούν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν να διευρυνθεί το κατηγορητήριο, να ζητήσουν ανοιχτή συζήτηση και να ψηφίσουν την πρόταση για εξεταστική. Απαντούν δε ότι όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει είτε στη Βουλή, είτε στον εισαγγελέα.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στο Μαξίμου, λέγοντας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Θα έρθει να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρό του ή θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο;». Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς θα καλύψει μεν πολιτικά τον κ. Βενιζέλο, πλην όμως θα κρατήσει διακριτικές αποστάσεις λόγω των βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι στο παρελθόν, αναφερόμενοι στην υπόθεση, έχουν μιλήσει για «σκάνδαλο».


Η συζήτηση αρχίζει στις 10 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ίδια η Βουλή, διαπιστώνοντας το περιορισμένο ενδιαφέρον των βουλευτών να τοποθετηθούν, προέβλεψε ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα.


Ούτως ή άλλως, έπειτα και από τη χθεσινή απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. να καταψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής, το «151» που χρειάζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει μοιάζει μακρινό όνειρο.


Με δεδομένη την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να αναφερθούν στο μέλλον τόσο των ναυπηγείων όσο και της αμυντικής βιομηχανίας.


Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, άρχισαν τα... παρατράγουδα. Το ΥΕΘΑ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που είχε ζητήσει για τις πληρωμές που έχουν γίνει για τα υποβρύχια που δεν έχουν ακόμη παραληφθεί.

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: