Με... τεχνοτροπία Ρούμπενς!

Δημιούργημα ενός μαθητή του και όχι του ίδιου του μεγάλου ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς είναι ο πίνακας που βρέθηκε στη κατοχή δυο Ελλήνων και πλέον είναι στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Μουσείου Καλών Τεχνών της Γάνδης, ο συγκεκριμένος πίνακας δεν ανήκει στον μεγάλο Φλαμανδό καλλιτέχνη, αλλά σε κάποιον από τους μαθητές του και την εποχή που είχε κλαπεί από το μουσείο (τον Ιούνιο του 2001, δηλαδή) κοστολογούταν περίπου στα 200.000 ευρώ, ενώ ένας αυθεντικός πίνακας του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς θα κόστιζε πολλές δεκάδες εκατομμύρια! Σε ό,τι αφορά τον αυθεντικό πίνακα του Ρούμπενς με τίτλο «Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου», αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια ιδιωτική συλλογή.

 

«Το εν λόγω έργο αποδιδόταν παλαιότερα στον Ρούμπενς, όμως σήμερα θεωρείται έργο ενός από τους μαθητές του και πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το στιλ του Ρούμπενς αφομοιώθηκε από τους μαθητές του. Η ανακοίνωση της ανεύρεσης του έργου από την Ελληνική Αστυνομία έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το προσωπικό του μουσείου μας» δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρί Ζιλί Ντελαέρ, σύμφωνα με την οποία το μουσείο δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως. «Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, ελπίζουμε ότι το έργο θα μπορέσει να εκτεθεί το συντομότερο δυνατό στο μουσείο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

 

Χθες πάντως, ο 65χρονος πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με αντίκες στην Αθήνα και η 40χρονη τηλεπαρουσιάστρια στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ο πίνακας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Στη συνέχεια, το ζευγάρι και παραπέμφθηκε ενώπιον τακτικού ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει και το αδίκημα της κλοπής.

 

 

Νίκος Δεμισιώτης

Ετικέτες: