ΕΣΠΑ: Χατζηδάκης για... πανηγύρια!

Ευκαιρία για νέους πανηγυρισμούς βρήκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με αφορμή τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ για το 2013 οι οποίες εμφανίζονται, όπως είναι λογικό, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2012. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς η Ελλάδα είχε απορροφήσει τα 16,45 δισ. ευρώ από τα 22,25 δισ. που είναι το σύνολο του ΕΣΠΑ, αν και κρίσιμα έργα (όπως κάποια εκ των σιδηροδρομικών, ορισμένοι από τους μεγάλους άξονες κ.λπ.) θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν και από το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την περίοδο 2014 - 2020. Ο υπουργός επέμεινε ότι οι οδικοί άξονες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015, όπως προβλέπεται άλλωστε από τις συμβάσεις παραχώρησης.


Κατά τον κ. Χατζηδάκη, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απορροφήθηκαν κονδύλια ύψους 7,7 δισ. ευρώ, όταν την περίοδο 2009 έως το πρώτο μισό του 2012 είχαν απορροφηθεί 8,5 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη διετία (έως το τέλος του 2015) πρέπει να απορροφηθούν 5,8 δισ. ευρώ.


Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων». Με βάση τα στοιχεία του κ. Χατζηδάκη, ο στόχος που είχε τεθεί από το Μνημόνιο υπερκαλύφθηκε. Το 2013 οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ έναντι 3,89 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του Μνημονίου, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.


Κατά τον αρμόδιο υπουργό, η ώθηση στις απορροφήσεις κοινοτικών πόρων είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων με 32 συγκεκριμένες παρεμβάσεις, η εκκαθάριση των έργων που δεν προχωρούσαν και η αναθεώρηση των προγραμμάτων όπου απαιτούνταν. Οι προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται η έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.