«Ραντεβού» στο Μαξίμου για Αδωνι και προεδρία!

Το... ρόδι των προβλημάτων θέλει να «σπάσει» στο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ετσι σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντησή του για το 2014 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λίγες ώρες πριν από την επίσημη «πρώτη» της ελληνικής προεδρίας και οκτώ μέρες πριν από την αναμενόμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Επισήμως, η συνάντηση στο Mαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης γίνεται εν όψει της επίσημης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Στο επίκεντρο της συνάντησης όμως θα βρεθεί ένα θέμα από... πέρυσι, αυτό του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για όσους νοσηλευθούν (διαβάστε σχετικά και στη σελίδα 23), το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές ήταν οι βολές αμετροέπειας του συνοδοιπόρου της κυβέρνησης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη τον προέτρεψε να αναζητήσει τα ισοδύναμα στα... Ζάππεια, βάλλοντας ευθέως κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του, πάντως, επιχειρεί να κλείσει το θέμα προτού πάρει διαστάσεις ενδοκυβερνητικής κρίσης, ζητώντας μάλιστα από τον υπουργό Υγείας να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και να κλείσει το θέμα, εξαιρώντας από το «χαράτσι» σίγουρα τους ανέργους.

 

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αναμένεται επίσης να εξετάσουν και τη στρατηγική τους έναντι της τρόικας και να επαναβεβαιώσουν τη γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και καιρό, ότι δεν θα δεχτούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, που αποτελεί και βάση για την έναρξη της όποιας ουσιαστικής συζήτησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

 

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν και τα ανοιχτά μέτωπα (δημοσιονομικό κενό, ομαδικές απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, εργασιακά), εν όψει της νέας φάσης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

Η συνάντηση γίνεται στη σκιά δημοσιευμάτων ξένων ΜΜΕ, που επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην ελληνική προεδρία και να στερήσουν την κυβέρνηση από το απαραίτητο οξυγόνο στον δρόμο για τις εκλογές του Μαΐου, και γι' αυτό ίσως υπάρξουν σήμερα «απαντήσεις».

 

Στην ελληνική προεδρία, πάντως, ποντάρει το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να δώσει την εικόνα μιας «κανονικής χώρας», που όχι μόνο βρίσκεται στον δρόμο εξόδου από την κρίση, αλλά μπορεί να δημιουργεί και να διαχειρίζεται την ατζέντα και των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: