Οι εξαγγελίες Ομπάμα και οι ανησυχίες της Λαγκάρντ για ανεργία και ύφεση στην ευρωζώνη!

Η καταπολέμηση των εισοδηματικών ανισοτήτων είναι το βασικό στοίχημα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί πριν από πέντε χρόνια αλλά έμειναν στα χαρτιά.

Μεταξύ των εξαγγελιών που θα έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει στην ομιλία του την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο εμπόδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Η οικονομία θα είναι αυτό που θα καθορίσει εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Αν η οικονομία πάει καλά, ο κόσμος θα συγχωρήσει πολλά πράγματα που έκανε ή δεν έκανε ο πρόεδρος» λέει ο Αντι Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών του πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ.


Στο πρόβλημα της ανεργίας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Βίβλου του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη περιλαμβάνει την ολοκλήρωση θεσμών της ευρωζώνης, αλλά και τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο θέσεις εργασίας. Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η κρίση έχει περάσει όταν η ανεργία είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα. Με την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ ότι πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και όχι οι θέσεις εργασίας συμφώνησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αποφευχθεί η χορήγηση λανθασμένων κίνητρων. «Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών είναι το κλειδί για να γίνει αυτό» είπε ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη Βίβλο του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

 

Στέλλα Θεοδώρου

Ετικέτες: