Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει άντρες της Αλ Κάιντα να εκτελούν φιλοκυβερνητικό σίιτη

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει τον δημόσιο αποκεφαλισμό ενός άνδρα στη Συρία, ο οποίος λέγεται ότι ήταν φιλοκυβερνητικός σίιτης μαχητής, από ισλαμιστές αντάρτες που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.


Το βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες, ντυμένους στα μαύρα, να έχουν περικυκλώσει σε εξωτερικό χώρο έναν άνθρωπο που είναι πεσμένος στο έδαφος και ένας από αυτούς φαίνεται ότι του επιτίθεται και τον αποκεφαλίζει με ένα μικρό μαχαίρι. Στη συνέχεια, ο ίδιος αφήνει το κεφάλι στην πλάτη του νεκρού, το οποίο κυλάει σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από το υπόλοιπο σώμα.


Το βίντεο τελειώνει ύστερα από τρία λεπτά, κατά τα οποία δείχνει ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, να τραβούν φωτογραφίες μιλώντας και γελώντας.


Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει έδρα στη Βρετανία, ο αποκεφαλισμός του μαχητή έγινε από το σκληροπυρηνικό ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, που αγωνίζεται για την ανατροπή του προέδρου Ασαντ. Επίσης, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το βίντεο τραβήχτηκε στην κεντρική επαρχία Χομς και δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητά του.


Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αντιτίθεται στο καθεστώς του Ασαντ και διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών σε ολόκληρη τη Συρία. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της Αλ Κάιντα στη Συρία έχει αναγκάσει τη Δύση να μειώσει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία, ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές αντάρτες με τις διασυνδέσεις τους στην Αλ Κάιντα κυριαρχούν στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων κατά του Ασαντ.

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: