Οι σεισμολόγοι τώρα «μηδενίζουν» όλες τις έρευνες αλλά και τις αυτοψίες στα κτίρια

Στο σημείο «μηδέν» επιστρέφουν οι έρευνες για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κεφαλλονιά, καθώς ο χθεσινός ισχυρός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) προβληματίζει έντονα τους σεισμολόγους

, που δεν εστιάζουν πλέον σε ρήγματα αλλά σε μια ευρύτερη σεισμική ζώνη στο δυτικό τμήμα του νησιού και φοβούνται νέο μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους ακόμα και 7 Ρίχτερ! «Υπάρχει ένα ρήγμα 50 χιλιομέτρων, που έσπασε σε δύο σημεία και έδωσε σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ. Με ένα τέτοιο φαινόμενο, σε αυτή την περιοχή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό 7 Ρίχτερ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος.

Ο σεισμός, που υποχρέωσε χθες τα ξημερώματα (ώρα 5.08) τους κατοίκους του νησιού να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους, προήλθε πιθανότατα από ένα υποθαλάσσιο μέτωπο κοντά στην κεντρική Παλική, λίγο βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε την (πρώτη) ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στις 26 Ιανουαρίου. «Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο ρήγμα που, όπως και το προηγούμενο, επηρεάζει κυρίως την περιοχή του Ληξουρίου. Το πρώτο έσπασε στην νότια Παλική και το δεύτερο λίγο βορειότερα. Δημιουργείται λοιπόν μια νέα ακολουθία, με δύο εστίες που θα μας απασχολήσουν, συνδυαστικά, για τουλάχιστον έναν - ενάμιση μήνα ακόμα» λέει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.


Για «νέο μέτωπο» μιλάει και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Eυθύμιος Λέκκας, που επισημαίνει ότι όλα τα «κίτρινα» δημόσια κτίρια, σπίτια και καταστήματα πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή. «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά σε εκείνο του προηγούμενου, αλλά δεν ταυτίζεται. Εχουμε λοιπόν μια καινούργια διαδικασία, μια νέα επιβάρυνση στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, εξέλιξη που επιβάλλει νέους ελέγχους» σημειώνει ο ίδιος.

Οι σεισμολόγοι μελετούν εξονυχιστικά τη «συμπεριφορά» του σεισμικού χώρου που ξεκινάει από την περιοχή της Ασσου και καλύπτει σχεδόν όλη τη νοτιοδυτική Κεφαλλονιά, περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες και άλλες ισχυρές δονήσεις μεγέθους έως 5,5 Ρίχτερ και δεν αποκλείουν την αφύπνιση νέων ρηγμάτων, στο ίδιο ή σε άλλο τμήμα του νησιού. «Ως τώρα παρατηρούμε διέγερση σε έναν εκτεταμένο σεισμικό χώρο, όπου έχουν σημειωθεί όλοι οι μεγάλοι και μικροί σεισμοί. Ο συγκεκριμένος χώρος εξακολουθεί να λειτουργεί και οι πιθανότητες εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού δεν είναι πολλές. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόβλεπτο» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Αλλωστε, το... βεβαρημένο παρελθόν του νησιού δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Το 1953 ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ ήταν ο τρίτος στη σειρά. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς. Το βέβαιο είναι ότι μετά τον χθεσινό μετασεισμό η σεισμική ακολουθία θα είναι πιο πυκνή» τονίζει ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

 

Γεράσιμος Κόντος

Ετικέτες: