Ισπανία: Ρεκόρ λουκέτων

Χτύπησαν «κόκκινο» οι πτωχεύσεις στην Ισπανία, την ώρα που η ανεργία ίπταται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι αιτήσεις χρεοκοπίας το 2013 εκτοξεύτηκαν, με τον κατασκευαστικό κλάδο να συνεχίζει να παραπαίει πέντε χρόνια μετά τη φούσκα των ακινήτων που έσκασε στη χώρα, συμπαρασύροντας την οικονομία, τις τράπεζες και βέβαια τα νοικοκυριά. Οπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκε κατά 6,5% στις 9.660.

 

Η οικονομία της χώρας κατέγραψε ήπια ανάπτυξη το 2013, έπειτα από τη διπλή βουτιά ύφεσης που εκτόξευσε την ανεργία στο 26%. Ωστόσο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς τον προηγούμενο χρόνο έναντι της ραγδαίας ανόδου 15,1% που σημείωσε το 2011 και 32,2% το 2012.

Το 2007 ο αριθμός των πτωχεύσεων διαμορφωνόταν μόλις στις 1.147. Οι πτωχεύσεις αυξάνονται σχεδόν παράλληλα με την ανεργία που σημείωσε νέα αύξηση τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σε +2,4%. Η χώρα είχε γνωρίσει μια ετήσια αύξηση κατά 544.000 ανέργους από την έναρξη της κρίσης, το 2008. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) διαπίστωσε μια νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο, στο 26,03% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 23 Ιανουαρίου.

 

Τα «κόκκινα» δάνεια κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, τον Νοέμβριο άγγιξαν το 13,08% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από 12,99% τον προηγούμενο μήνα. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, καθώς όλο και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Σε μηνιαία βάση τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 192,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε οριακά, κατά 2,6 δισ. ευρώ στα 1,47 τρισ. ευρώ.

Ετικέτες: