Προκλητική αδιαφορία για κατοίκους χωριών της Ευρυτανίας, που μένουν αποκλεισμένοι εδώ και έναν χρόνο!

Στα όριά τους έχουν φτάσει περίπου 300 κάτοικοι (κυρίως ηλικιωμένοι) της Πρασιάς Ευρυτανίας και των γύρω οικισμών της περιοχής Ασπροποτάμου στα ορεινά Αγραφα, καθώς παραμένουν αποκλεισμένοι από... τον έξω κόσμο εδώ και έναν χρόνο!

Οι μεγάλες κατολισθήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου έκοψαν στα δύο τον δρόμο που συνδέει τους δύσβατους οικισμούς της δυτικής Ευρυτανίας με την ορεινή Καρδίτσα (και το πλησιέστερο μεγάλο χωριό, το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας) και έκτοτε, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή του.


Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών -και εν όψει νέας επιδείνωσης του καιρού- η ανησυχία των κατοίκων εντάθηκε. Ο δρόμος παραμένει «βομβαρδισμένος» από λάσπη και πέτρες, ενώ άνδρες και γυναίκες αναγκάζονται να ανοίγουν περάσματα, τις περισσότερες φορές με τα ίδια τους τα χέρια. Οι ηλικιωμένοι έχουν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από το καλοκαίρι, καθώς αποφεύγουν τις επισκέψεις υπό τον φόβο του αποκλεισμού τους στα ορεινά χωριά, ενώ όσοι έχουν την... ατυχία να αρρωστήσουν πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

 

 

Κάνουμε σταυρό


«Κάθε φορά που αποφασίζουμε να μετακινηθούμε, κάνουμε τον σταυρό μας και ευχόμαστε να μη μας συμβεί κάτι. Από τον περασμένο Φεβρουάριο που έγινε η μεγάλη κατολίσθηση και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Απομακρύνθηκαν τα μεγάλα βράχια και έμεινε έτσι, δηλαδή χωματόδρομος, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε βούρκο με την πρώτη ψιχάλα» καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Αγράφων Δημήτρης Κουκουράβας. Παρότι το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η σύμβαση με τον εργολάβο δεν έχει υπογραφεί. Ομως, ακόμη και αν αυτό γινόταν αύριο, δεν θα ήταν δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.


Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι πνέουν μένεα κατά των τοπικών παραγόντων για «την πρωτοφανή αδιαφορία τους» και προειδοποιούν τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες «να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους» στους οικισμούς εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, «θα τους κόψουμε τα πόδια».


Aγγελος Σκορδάς

Ετικέτες: