Με παρέμβαση Σαμαρά θα επιστραφούν οι τυχόν παρακρατήσεις που έχουν γίνει

Ακόμη μια «γκάφα» του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε να μαζέψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, την ώρα που το πρωθυπουργικό γραφείο «άδειαζε» το οικονομικό επιτελείο στο θέμα της φορολόγησης του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν ένστολοι και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, έβγαινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να καρπωθεί την απόφαση του κ. Σαμαρά!


Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει τους λαμβάνοντες το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας (πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, κομάντος του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, μέλη των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και -μεταξύ άλλων- τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ) είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους.


 Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι η φορολόγηση του επιδόματος επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα. Μάλιστα, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ θα επιστραφούν στους δικαιούχους», ενώ ο κ. Σαμαράς  έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος.


Από φέτος, σύμφωνα με όσα είχε αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, το επίδομα επικινδυνότητας επρόκειτο να αθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ενστόλων και να φορολογείται στο σύνολό του. Με την κατάργηση του αφορολογήτου που προωθούσαν ο κ. Στουρνάρας και οι συνεργάτες του καθένας από τους χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θα έχανε ποσοστό που κυμαινόταν από 32% ως και 42% του καθαρού ποσού, επί της ουσίας δηλαδή θα βρισκόταν στη θέση να εισπράττει το μισό από το επίδομα που έπαιρνε τυπικώς. Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις ένας πιλότος σε μια πολεμική μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας θα είχε παρακράτηση φόρου η οποία θα έφτανε έως και τα 6.000 ευρώ ετησίως.


Αυτό είχε δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στο Στράτευμα και το μήνυμα των αντιδράσεων που υπάρχουν είχε μεταφερθεί στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μαξίμου. Μάλιστα, οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος συζήτησαν και το θέμα του πλεονάσματος και τα σχέδια απορρόφησης ενός τμήματός του από τους ενστόλους.


Από τη μεριά του, ο κ. Βενιζέλος σε non paper της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του αιτήματος που είχε θέσει ο κ. Βενιζέλος από το 2010!

Νίκος Ελευθέρογλου
 

Ετικέτες: