Ηλεκτρόδιο θεραπεύει τον πνεύμονα με άσθμα

Χρησιμοποιεί ακτινοβολία παρόμοια με εκείνη ενός... φούρνου μικροκυμάτων, ενώ στον τρόπο λειτουργίας του μοιάζει με αναδευτήρα αβγών. Πρόκειται για ένα βρογχοσκόπιο που εισέρχεται στους πνεύμονες και, εφαρμόζοντας πρωτοποριακή θεραπεία με ραδιοκύματα, περιορίζει σημαντικά τα συμπτώματα των ανθρώπων που υποφέρουν από βαρύ άσθμα.

 

Η θεραπεία ονομάζεται βρογχική θερμοπλαστική (BT) και δοκιμάζεται ήδη από 50 ασθματικούς σε πέντε νοσοκομεία της Βρετανίας. Μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει μείωση των εξάρσεων άσθματος κατά 32% και κατά 84% περιορισμό των εισαγωγών τους στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.

 

Στόχος της βρογχικής θερμοπλαστικής είναι να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές που προκαλεί το άσθμα στους αεραγωγούς, κάνοντας τα τοιχώματά τους να πρήζονται και να γεμίζουν φλέγμα, δυσκολεύοντας σημαντικά την αναπνοή. Για να το πετύχουν αυτό, οι θεράποντες γιατροί εισάγουν διά της στοματικής ή ρινικής οδού έναν καθετήρα με βρογχοσκόπιο, που φέρει στην άκρη του ένα μεταλλικό ηλεκτρόδιο. Οταν το βρογχοσκόπιο φτάσει στο σημείο της φλεγμονής, το ηλεκτρόδιο διαστέλλεται και εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, οι οποίες «καίνε» τις εναποθέσεις φλέγματος και συρρικνώνουν το μυϊκό πρήξιμο, ανοίγοντας τις αναπνευστικές οδούς.

 

Κάθε εκπομπή ραδιοκυμάτων διαρκεί δέκα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ο καθετήρας μεταφέρεται σε άλλο σημείο των αεραγωγών. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδρίες, που γίνονται με διαφορά τριών εβδομάδων και αντιμετωπίζουν σταδιακά τις φλεγμονές στους κάτω λοβούς του δεξιού και του αριστερού πνεύμονα, και εν συνεχεία στο μέσο και στους δύο επάνω λοβούς.

 

Οπως λέει ο 56χρονος Μπάρι Ο' Σία, ο οποίος έχει δοκιμάσει τη βρογχική θερμοπλαστική σε παλιότερη κλινική δοκιμή, από τότε που ολοκλήρωσε τη θεραπεία δεν έχει παρουσιάσει σημαντικές λοιμώξεις στον θώρακα. Στο μέλλον, η μέθοδος αναμένεται να δώσει λύση σε περισσότερους ασθενείς με βαρύ άσθμα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουν σημαντικά οφέλη από την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή. Και παρότι έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν χρήση στεροειδών, και αυτά «συνοδεύονται» από σημαντικές παρενέργειες, όπως κατάθλιψη, λέπτυνση των οστών, προβλήματα πέψης και αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 

Μυρτώ Μπούτση

Ετικέτες: