Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. καταγγέλλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που επισκέφθηκε το Κίεβο, ότι ξέχασε τους παρακρατικούς της κυβέρνησης

O Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο επισκέφθηκε την Ουκρανία τελευταίος και... καταϊδρωμένος

, αλλά χθες φόρεσε τον μανδύα του επικεφαλής των υπουργών Εξωτερικών (αφού η χώρα μας έχει την προεδρία), προκειμένου στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να ενημερώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προτείνει ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μάλιστα και τον... ταχυδρόμο, παραδίδοντας στους ομολόγους του επιστολή του υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας (με τον οποίο είχε ραντεβού την Κυριακή) στην οποία δηλώνονται η ετοιμότητα και η επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να αρχίσουν ξανά οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ε.Ε.


Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε... λάθος την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, συμφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταϊνμάγερ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων, υποστηρίζοντας ότι «ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιό μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».


Νωρίτερα πάντως με αφορμή την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουκρανία και τη συνάντησή του με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε καμιά αναφορά στη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία, όπως αναφέρει, συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα. Μάλιστα, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μέσω του εκπροσώπου Τύπου Τέρενς Κουίκ έκαναν λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» του κ. Βενιζέλου, αφού δεν προέβη στην παραμικρή δήλωση για τους νεοναζί και τους παρακρατικούς της σημερινής μη νόμιμης και πραξικοπηματικής κυβέρνησης.


Το ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, προσπαθώντας να απαντήσει γι' αυτά τα «φάουλ» του κ. Βενιζέλου επιχείρησε αντεπίθεση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.) έχουν κοινή γραμμή για την εξωτερική πολιτική της χώρας και «θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών, που με αφορμή κάθε διεθνές πρόβλημα μειώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους τα εθνικά της συμφέροντα».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ετικέτες: