Καταγγελίες στη Βουλή για μίζες ύψους 17.000.000 μάρκων από τη γερμανική εταιρία

Νέα υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων από γερμανική εταιρία απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη

, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να γνωστοποιεί χθες στη Βουλή ότι η υπόθεση της γερμανικής εταιρίας DAIMLER έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Δικαιοσύνης ως μια εκ των υποθέσεων δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, στις οποίες φέρεται ότι εμπλέκεται η χώρα μας.


Στο κείμενο της ερώτησής του στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλος παραθέτει και απόσπασμα από τη δικογραφία του αμερικανικού κατηγορητηρίου υποστηρίζοντας ότι από αυτό προκύπτουν τα ακόλουθα: «Στην Ελλάδα ο εδώ και καιρό εκπρόσωπος της Daimler στη χώρα, Mercedes, συνεργαζόταν με μια αμιγώς κρατική εταιρία, η οποία προμήθευε οχήματα σε έναν ελληνικό δημόσιο οργανισμό. Η Daimler εξουσιοδότησε τον εκπρόσωπο στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εξασφαλίσει την πώληση 645 οχημάτων στην ελληνική κυβέρνηση και να συντονιστεί με την κρατική εταιρία για να δωροδοκήσει κυβερνητικούς υπαλλήλους, μέσω κάλπικων συμβούλων και μεσαζόντων. Η Daimler κατέβαλε σχεδόν 17.000.000 γερμανικά μάρκα, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων».


Ο κ. Νικολόπουλος μάλιστα αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα η Daimler, κυρίως μέσω των θυγατρικών της, έκανε δουλειές μαζί και με τη Siemens. Παραθέτει μάλιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τη Siemens, αναφέροντας χαρακτηριστικά επτά συμβάσεις του ΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 1997, ύψους 180 δισ. δραχμών, για την κατασκευή τροχαίου υλικού.


«Τάσος Μαντέλης, Χρίστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης. Και οι τρεις διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών την περίοδο 1998-2008. Μήπως γνωρίζουν λοιπόν κάτι για τις μίζες που έδωσε ο γερμανικός κολοσσός DAIMLER τη συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα;» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος προσθέτοντας ότι την άνοιξη του 2010 η Daimler ήρθε σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές Αρχές, πληρώνοντας πρόστιμο ύψους 185.000.000 δολαρίων.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ενημερώνει ότι το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ για την υπόθεση DAIMLER AG BENZ ικανοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2013, όταν οι αλλοδαπές Αρχές απέστειλαν συνημμένα έγγραφα και δύο CD, ενώ η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται σε εξέλιξη.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Ετικέτες: