Το Μαξίμου ποντάρει πολλά για συμφωνία με τους δανειστές στο τετ α τετ του Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Δουβλίνο

Μπορεί η ατζέντα του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής να είναι «βαριά», καθώς περιέχει το θέμα της Ουκρανίας, όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να θέσει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες το «ελληνικό πρόβλημα» και τη συμπεριφορά της τρόικας

, ίσως όχι τόσο στις Βρυξέλλες όσο στο Δουβλίνο, όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εκεί θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντηθεί με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ (την οποία το Μαξίμου σκέφτεται να καλέσει στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές), σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάμψη της εμμονής των δανειστών. Η Αθήνα σκοπεύει για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητάει πολιτικές χάρες, αλλά να συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες της Ευρώπης ποιο είναι το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Ε.Ε.


Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε χθες στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για περίπου δυόμισι ώρες οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι διαπίστωσαν για άλλη μία φορά την προκλητικότητα των εκπροσώπων της τρόικας που μπλοκάρει κάθε συμφωνία με διάφορα προσχήματα, βάζοντας ακόμη και θέμα κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.


Το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης που μέσω του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου φρόντισε να διαμηνύσει ότι το θέμα δεν αφορά την τρόικα αλλά είναι αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επαρκέστατους πόρους λόγω του δανείου που έχει πάρει και του αποθέματος που έχει, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα θωρακισμένες!


Ολα δείχνουν ότι χάνεται για την Ελλάδα το Eurogroup της Δευτέρας, οι δόσεις θα καθυστερήσουν και στο μόνο που πλέον ποντάρει η κυβέρνηση είναι μια... καλή έκθεση προόδου για να μην «κολλήσουν» για τα καλά οι διαπραγματεύσεις.


Εξερχόμενος του Μαξίμου μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας» τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή του βιβλίου».
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Προβόπουλος θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.


Τέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σήμερα και αύριο επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θα βρεθεί στο Δουβλίνο προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα αναδείξει τον υποψήφιό του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός είναι ένας από τους τρεις που έχουν προτείνει για τη θέση του υποψηφίου τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Μέρκελ και το κόμμα του κ. Γιούνκερ.

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: