Βουτιά σε παγωμένο «Ποτάμι» (3,8%) για ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο

Τους πήρε το... ποτάμι, τους πήρε ο ποταμός οριστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε και μέτρησε για πρώτη φορά τα ποσοστά του νέου κόμματος που ίδρυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει πλέον κάτω από το 4% (3,8%), ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταγράφει το ποσοστό-σοκ για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, με τις αρνητικές γνώμες για αυτόν να φτάνουν το ρεκόρ του 81%, με μόλις 8% θετικές.

 

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται, μια και αυτή η εικόνα καταγράφεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τότε είναι πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την αρχή εξελίξεων στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί, δημιουργώντας νέο σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή τη δημοσκόπηση, ζήτησε από τώρα να μπει το πλαίσιο για την επόμενη μέρα εν όψει των ευρωεκλογών, ενώ θέτει ακόμη και θέμα για εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές.


Ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να ξεκαθαριστούν πριν από τις ευρωεκλογές το αν οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο και αν θα βγει η χώρα στις αγορές. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το ελληνικό θέμα να τεθεί πολιτικά, με την έννοια ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Και αν δεν συμφωνήσουμε σε μια πολιτική βάση, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Γιατί να μη γίνουν. Τις φοβόμαστε;» Την ανησυχία, πάντως, που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη εξωτερίκευσε ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης, που σχολίασε ότι «αν τα κόμματα δεν είχαν γίνει εκπομπές, οι εκπομπές δεν θα γίνονταν κόμματα».


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, που έγινε για λογαριασμό του Newsit, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,9%, έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο 20%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,9%.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη συγκεντρώνει ποσοστό 5,7% και είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με ποσοστό 4%, το ΠΑΣΟΚ «γκρεμίζεται» στο 3,8%, η ΔΗΜ.ΑΡ. στο 2,8%, οι Οικολόγοι στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.


Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: