Ισπανία: Βγάζει στο σφυρί 2.900 χωριά-φαντάσματα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, πριν από λίγες μέρες, εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας το 2014 θα είναι ταχύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης

, δηλαδή θα φτάσει στο 1% επί του ΑΕΠ έναντι 0,7% που ανέφερε παλαιότερη εκτίμηση. Η οικονομική πραγματικότητα όμως, στην επίσης χτυπημένη από την κρίση Ισπανία, είναι τελείως διαφορετική και δεν θυμίζει σε τίποτε μια χώρα σε ανάπτυξη. Για την ακρίβεια, και η Ισπανία αποτελεί πλέον μια από τις χώρες του Νότου που βρίσκεται συνολικά προς... πώληση.

 

Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» επανέφερε στην ηλεκτρονική σελίδα του το θέμα των δεκάδων εγκαταλελειμμένων ισπανικών χωριών, που όχι απλά πωλούνται ολόκληρα σε απίστευτα χαμηλές τιμές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απλά χαρίζονται από τους δημάρχους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιοδικό, τα χωριά-φαντάσματα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης θέσεων εργασίας που οδηγεί στην ερήμωση της ισπανικής επαρχίας. Η προσφορά είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχουν δημιουργηθεί κτηματομεσιτικά γραφεία που ειδικεύονται σε αυτή την κατηγορία πωλήσεων. Με τη συνδρομή τους έχει γίνει καταγραφή περίπου 2.900 χωριών στα οποία ο χρόνος έχει σταματήσει από τη στιγμή που έφυγαν οι κάτοικοί τους για τις πόλεις, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

 

Στόχος είναι φυσικά η πώληση, κυρίως σε ξένους αγοραστές. «Ενα συγκρότημα τριών πέτρινων σπιτιών με μία αποθήκη μπορεί να πουληθεί με λιγότερα από 100.000 δολάρια» γράφει το «ΤΙΜΕ». «Και ο μόνος όρος στο συμβόλαιο, για κάποια από αυτά τα χωριά, είναι να διατηρηθεί το αρχιτεκτονικό στιλ με το οποίο χτίστηκαν» συμπληρώνει. Το θέμα φιλοξένησε και η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η οποία ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται κτηματομεσίτες, το 80% των κατοικιών αυτών περνά σε χέρια ξένων αγοραστών, εκ των οποίων το ένα τρίτο περίπου είναι Βρετανοί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του Βρετανού Νιλ Κρίστι, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος αγόρασε το χωριουδάκι Arrunada, στη βορειοδυτική Ισπανία, αντί μόλις 45.000 ευρώ.


Ακόμη και μετά την πλήρη ανακαίνιση τεσσάρων κτιρίων, ο Νιλ Κρίστι θα έχει ξοδέψει λιγότερο από 140.000 λίρες Αγγλίας! «Εδώ δεν υπάρχει μόλυνση, έχουμε καθαρό αέρα και καθαρό νερό και, το σημαντικότερο, δεν χρειάστηκε να χρεοκοπήσω για να το πάρω» λέει ο Νιλ. Ενδεικτικά, τα εγκαταλελειμμένα χωριά της ισπανικής περιφέρειας πωλούνται σε τιμές από 70.000 έως 450.000 ευρώ.

Μαρία Μαναγιώτου

Ετικέτες: