Πυρετός στο Μαξίμου!

«Πάμε να τα βρούμε και όχι να τα σπάσουμε». Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν εκπνεύσει ακόμη ένα τελεσίγραφο των δανειστών, που θέλουν να τελειώνουν μέχρι την Κυριακή.


Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκαν πάνω από δύο ώρες στο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να χαράξουν τη στρατηγική τους απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, με στόχο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για να κλείσει η συμφωνία και να ανάψει το πράσινο φως για τις δόσεις.


Ηδη πάντως οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν επιλέξει τη γραμμή του ρεαλισμού, μια και, όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος του Μαξίμου, τα προβλήματα δεν λύνονται με τσαμπουκάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που υποστήριξε ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη της συμφωνίας ως την Κυριακή. «Το πλεόνασμα είναι δεδομένο και θα πάει σε κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ για τα εργασιακά υποστήριξε ότι δεν ζητάμε κάτι εκτός λογικής.


Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι και ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως πλεόνασμα υπάρχει και η διανομή του θα εξυπηρετήσει τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, χωρίς να το συγκεκριμενοποιήσει.


Είπε επίσης ότι τα πολύ μεγάλα θέματα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν αποτελέσματα που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.


 Σχολιάζοντας το αν η τρόικα επιμένει στις απαιτήσεις της για τα εργασιακά θέματα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει επιμονή σε κάτι που είναι εκτός «δικής μας λογικής», δηλαδή σε κάτι που είναι προκλητικό και κακό για τους εργαζομένους και τους ανέργους.


 Τέλος, σε σχέση με τα διαρθρωτικά μέτρα, ανέφερε ότι, αν δεν περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν υπάρχει τίποτα.


 Ακόμα, ο κύριος Βενιζέλος άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι το μέγεθος των προβλημάτων όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταδεικνύει και τη δυσκολία. Αυτό το λέω, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για όσους νομίζουν ότι με την τοπική τους ισχύ, τον τσαμπουκά, τη γοητεία, θα λύσουν προβλήματα, που αγωνιζόμαστε να λύσουμε εδώ και καιρό.


Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα και ότι στο τραπέζι της σύσκεψης συζητήθηκε το νέο αναθεωρημένο σχέδιο της τρόικας.


Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: