Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τον καθορισμό των κριτηρίων με τα οποία θα μοιραστεί το πλεόνασμα

Χωρίς κρατήσεις και φόρους, «καθαρά» θα πάρουν στις 9 Μαΐου το επίδομα οι 64.065 ένστολοι.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο την εξειδίκευση της συμφωνίας με την τρόικα. Η κίνηση αυτή μάλιστα προκαταλαμβάνει την απόφαση που ελήφθη νωρίτερα στο Μαξίμου και προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τα κοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του πλεονάσματος. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν οι Π. Τσακλόγκλου και Σ. Παπασταύρος από την πλευρά της Ν.Δ. και Χ. Πρωτόπαπας, Β. Κεγκέρογλου και Γ. Κουτρουμάνης από το ΠΑΣΟΚ.


Σύμφωνα με το «σημείωμα» του υπουργείου Οικονομικών, οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 και από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ως όριο καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές, χωρίς νυκτερινά και πενθήμερα. Και αυτά είναι τα ευχάριστα. Από κει και πέρα υπάρχουν αρκετά σημεία που θέλουν διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα μάλιστα μπήκε στο «κάδρο» και ο Γιώργος Παπανδρέου, που ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα και ισχυρίστηκε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του κειμένου συμφωνίας με την τρόικα, αφού αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Για τη στάση του αυτή, άλλωστε, είχε προϊδεάσει, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» χθες μέσω συνεργατών του.


Οσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, για άλλη μια φορά «τορπιλίζει» την αισιοδοξία πολλών στελεχών της κυβέρνησης που μιλούν για έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο που θα πρέπει να απευθυνθεί πριν από τις κάλπες η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές.


Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την 25η Μαρτίου και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, συμφωνήθηκε να έχει περισσότερα του ενός άρθρα, εκ των οποίων ένα θα αφορά τα κοινωνικά θέματα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ένα δεύτερο την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση των φορολογικών προστίμων, ενώ και οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες θα αποτελέσουν χωριστό θέμα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το θέμα των τραπεζών θα αποτελέσει άρθρο στο πολυνομοσχέδιο ή θα περιληφθεί σε χωριστό νομοσχέδιο.


Τέλος οι κύριοι Σαμαράς (που σήμερα θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες) και Βενιζέλος θα ζητήσουν να έρθουν στη Βουλή και να ενημερώσουν τους βουλευτές για το θέμα των τραπεζών ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνει κατανοητό σε ποιο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον προωθούνται οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: