101 τραυματίες στην αρένα της ύφεσης

Ονομάστηκε «Πορεία για την αξιοπρέπεια». Ηταν μια πρωτοβουλία πολιτών της Ισπανίας που διέσχιζαν εδώ και έναν μήνα τη χώρα, με στόχο να φτάσουν στη Μαδρίτη και να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές, ζητώντας «ψωμί, δουλειά και στέγη για όλους». Χαρακτηρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα από το 2012, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πρωτεύουσα. Κατέληξε να αριθμεί 101 τραυματίες, ανάμεσά τους 67 αστυνομικοί, και 24 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και τρεις ανήλικοι. Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών μετά το τέλος της πορείας αμαύρωσαν, τελικά, τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ομάδες ταραχοποιών έστησαν οδοφράγματα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από την αστυνομία.

 

Το γεγονός παραμένει: Η κατάσταση στην Ισπανία, όπου η ανεργία φτάνει στο 26%, είναι πλέον έκρυθμη. Η χώρα βγήκε οριακά από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη μετά τη θέσπιση εργατικής νομοθεσίας που μείωσε τα κόστη των προσλήψεων και των απολύσεων. Η τόνωση της ανάπτυξης που προέβλεπε η κυβέρνηση δεν προέκυψε. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «συνολικά, το φτωχότερο 10% βρέθηκε αντιμέτωπο με απώλεια εισοδήματος 14% το χρόνο», δηλαδή απώλεσε «πάνω από το ένα τρίτο την περίοδο 2007-2010. Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση στον ΟΟΣΑ».


Επιπλέον, τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση απασχόλησης έχουν τα πιο οικονομικά ασθενή νοικοκυριά, με «τον 1 στους 6 ενήλικες σε εργάσιμη ηλικία να ζει σε άνεργο νοικοκυριό», αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τη χρονική περίοδο πριν από την κρίση. Προκειμένου να μειώσει την ένταση, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις την επόμενη χρονιά.

Μαρία Παναγιώτου

Ετικέτες: