Το νέο σχέδιο για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι πνίγονται στα χρέη

Ασφαλιστική δικλίδα για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας

είτε με τροπολογία είτε με ειδική διάταξη στο νέο Μνημόνιο μετά τις εκλογές, με την οποία θα ζητούνται ισοδύναμα μέτρα, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση στα έσοδα των Ταμείων, σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις στις συντάξεις, ανάλογα με την πορεία των εσόδων και των αναγκών των Ταμείων.


Την ίδια στιγμή στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχουν διατάξεις που οδηγούν σε ουσιαστική κατάργηση των τριετιών από 1.1.17 και μετά, ενώ έως τότε μειώνονται κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη «δημοκρατία». Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η διάταξη για τις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, που επίσης αποκαλύψαμε το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την οποία εταιρίες προσωρινής απασχόλησης θα μπορούν να νοικιάζουν εργαζομένους για να απασχολούνται σε δημόσια οδικά έργα αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ με τον κατώτατο μισθό, συμβάσεις έως 36 μήνες, χωρίς αποζημίωση.


Επιπλέον στο νομοσχέδιο ορίζεται η έννοια του κατώτατου μισθού ως «μοναδική αξία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι τριετίες και κάθε άλλο επίδομα που αυξάνει τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα (π.χ. επίδομα γάμου) από το 2017 και μετά. Ο όρος «μοναδική αξία» αναφέρεται, σε παλαιότερο νόμο (ν.4172/2013), στον νομοθετημένο κατώτερο μισθό για την πλήρη απασχόληση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.

 

 

Οι εισφορές


Με άλλες διατάξεις μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές 3,9% (2,9% οι εργοδότες και 1% οι εργαζόμενοι) από 1.7.14, γεγονός που προκαλεί κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, καταργούνται από 1.1.15 τουλάχιστον 24 κοινωνικοί πόροι που απευθύνονταν σε επικουρικά ταμεία (ΤΑΠΕΤ - τυπογραφείο, ΤΑΠΙΤ - ιδιωτικός τομέας, ΕΤΕΑΜ - επικουρικό ΙΚΑ, ΤΠΔΥ - εφάπαξ, ΤΕΑΔΥ - δημόσιοι υπάλληλοι, ΤΕΑΠΟΚΑ - οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ και ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ - επικουρικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων).


Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει επίσης διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία, μπορούν να τις συμψηφίσουν με αποζημιώσεις, επιστροφές ΦΠΑ, ακόμα και με επιδοτήσεις (π.χ. αγρότες). Επίσης, στον ΟΑΕΕ εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες με ασφάλιση ΙΚΑ, αλλά ο εργοδότης τούς βάζει λιγότερα από 25 ένσημα το μήνα.Ετικέτες: