150 και ο Λοβέρδος

Σε μια ιδιότυπη κατάσταση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά το σοκ της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Οσα εξελίχθηκαν σε συνδυασμό με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και την «άτυπη διαγραφή» των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη θρυμματίζουν την ήδη οριακή κυβερνητική πλειοψηφία και πυροδοτούν μια σειρά από σενάρια.


Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συναντήσεις πρωί και απόγευμα για να εκτιμήσουν πώς διαμορφώνονται τα πράγματα στο εσωτερικό των κομμάτων τους, καθώς πλέον η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, οδηγεί στην ενεργοποίηση των περιβόητων «μαξιλαριών», για τα οποία εδώ και μήνες είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός.


Οπως εκτιμούσαν πολιτικοί αναλυτές, στη συγκυβέρνηση πλέον μετέχει άτυπα και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς η δική του ψήφος και του στενού του συνεργάτη Χρ. Αηδόνη είναι εκείνες που «πέρασαν» στην ουσία τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς για το πρώτο ήταν 149+2 (151) και για το δεύτερο 150+2 (152) αλλά με την ψήφο του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος διεγράφη.


Συνολικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον 150 βουλευτές, καθώς οι δύο παραπάνω που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου και Κακλαμάνης, δεν μπορούν με σιγουριά να αθροίζονται στην κυβερνητική πλειοψηφία, όπως βέβαια και άλλοι που βρέθηκαν στα κάγκελα τα τελευταία 48ωρα λόγω του θέματος του γάλακτος.


Πάντως οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν μετά τις συναντήσεις τους να κατεβάσουν τους τόνους και να ηρεμήσουν το σκηνικό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εθνικών εκλογών και ότι η κυβέρνηση πέτυχε να περάσει το πολυνομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι ο δικομματικός συνασπισμός βγήκε ενισχυμένος, προσθέτοντας ότι ούτε αυτοί που φωνάζουν και καταψηφίζουν θέλουν εκλογές.


Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και ότι με την ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας, αν και αξιολογήθηκαν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα.


Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χθες το βράδυ, τόνισε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα που προκύπτουν μετά την ψηφοφορία, «που ήταν μια πολύ σημαντική πράξη, η οποία πιστοποιεί και επισημοποιεί το επίτευγμα του ελληνικού λαού».


Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών υποστήριξε: «Προτεραιότητά μας είναι να κινητοποιηθούν οι τράπεζες για να βοηθήσουν τους πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση και κυρίως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις». Επίσης στο τραπέζι έγινε και συζήτηση για τα σημερινά άτυπα Ecofin και Eurogroup που γίνονται στην Αθήνα.Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: