Κοστούμια,επιστολές,κοσμήματα,συνταγές στο νέο μουσείο της ντίβας

Παίρνοντας το ασανσέρ για να ανέβεις στους ορόφους, θα ακούς τη φωνή της να σου «μιλά» στα ελληνικά.

Στο ισόγειο μπιστρό με το όνομα «La divina» -όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τη Μαρία Κάλλας- θα γεύεσαι πιάτα από τις συνταγές της, ενώ στον πρώτο όροφο θα βλέπεις τα μοναδικά κοστούμια που φορούσε όταν εμφανίστηκε στη σκηνή της Σκάλας του Μιλάνου. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα κρύβει το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», το οποίο θα στεγαστεί στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως 44 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για τον πολιτιστικό οργανισμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους εγχώριους λάτρεις της όπερας αλλά τους απανταχού φανατικούς της Μαρίας Κάλλας ανά τον πλανήτη.

 

 

Εκθέματα

 

Κοστούμια, προσωπικά της αντικείμενα, επιστολές, σημειώσεις, κοσμήματα καθώς και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, προγράμματα εμφανίσεων, ακόμη και έργα γνωστών εικαστικών που είχαν ως θέμα τους την ντίβα -πολλά από τα οποία, μάλιστα, βρίσκονταν στην Τεχνόπολη- θα περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου. Πρόκειται για έναν πολιτιστικό χώρο που υπόσχεται να μας «βυθίσει» στα άδυτα της μουσικής τέχνης της.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο μουσείο αφού έχει περάσει τα εκδοτήρια είναι το υπερσύγχρονο πωλητήριο, στο οποίο θα διατίθενται μεταξύ άλλων κομψά πορτοφόλια, αλλά και το όμορφο μπιστρό που θα φέρει το όνομα «La divina». Εκεί θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς και πιάτα βασισμένα στις συνταγές της Μαρίας Κάλλας όπως και μαγειρικά tips που μάζευε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της αφού, ως γνωστόν, σπάνια μαγείρευε η ίδια.


Ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού, ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, θα περιλαμβάνει προσωπικά της αντικείμενα, κοστούμια, φωτογραφίες και κείμενα που είχαν γραφτεί για εκείνη. Κάνοντας μια περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο εμφανή τρόπο (δηλαδή μέσα σε συρτάρια ή κουτιά), θα βλέπει ο επισκέπτης διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με εκείνη.
Μάλιστα, παίρνοντας το ασανσέρ και πατώντας τα κουμπιά θα ακούγεται η φωνή της Κάλλας σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στα ελληνικά από το 1957.


Στον δεύτερο όροφο του πολιτιστικού ιδρύματος η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια κυριαρχεί και πάλι. Αυτήν τη φορά μέσα από σημαντικούς ρόλους της που άφησαν εποχή: ως «Νόρμα», «Τόσκα», «Βιολέτα» στην όπερα «Η κυρία με τις καμέλιες» και ως δασκάλα την περίοδο που εργαζόταν στη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Με... ξεναγό τη φωνή της και μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια -το καθένα θα έχει το δικό του σκηνικό για να παραπέμπει στις θρυλικές όπερες- θα μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει και να ακούει την ντίβα του λυρικού ρεπερτορίου μέσα από βιντεοπροβολές.

Το όμορφο ρετιρέ που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη θα στεγάσει μια βιβλιοθήκη (για την ακρίβεια θα είναι μια mediatheque, δηλαδή βιβλιοθήκη και δισκοθήκη) και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. Να σημειωθεί ότι η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη αποτελείται από τη μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη- Γερολύμπου.

Γιώτα Βαζούρα

Ετικέτες: