Η στρατηγική Μαξίμου (αναμένοντας την άφιξη της καγκελαρίου) απέναντι στην Μπαλτακολογία και στον Τσίπρα

Το δικό τους ισχυρό χαρτί παίζουν από χθες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Λίγες ώρες προτού πατήσει το πόδι της στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου όχι απλώς προσπαθεί να ξεπεράσει την «Μπαλτακολογία», αλλά επιχειρεί ταυτόχρονα να ακυρώσει το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές περί Μνημονίου και αντιμνημονίου. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης -που σήμερα θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις της προεξοφλώντας από χθες βέβαια την υπερκάλυψη του κοινοπρακτικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας- δείχνει τη στρατηγική που χαράσσει από εδώ και πέρα στον δρόμο για τις κάλπες.

 

 

Συνάντηση


Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ αποφασίστηκε και σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε αμέσως μετά να γίνουν δηλώσεις με τις οποίες θα εκφράζεται η ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Δεν αποκλείεται αργότερα να εκφωνηθεί διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, στο οποίο θα γίνεται αναφορά στα πρώτα βήματα για αποδέσμευση της Ελλάδας από τον κύκλο των Μνημονίων και θα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (που έως πριν από λίγες ημέρες δήλωνε ότι δεν είναι αναγκαίο να βγούμε πριν από το Πάσχα στις αγορές) εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου στους δημοσιογράφους:
«Ηρθαμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο για μία θετική εξέλιξη, πολύ θετική εξέλιξη θα έλεγα. Δεν μπορώ να σας πω πολλά απόψε. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα). Οι προσπάθειες, ο καλός προγραμματισμός επιβραβεύονται».


Σύμφωνα με τους «Financial Times», η ζήτηση για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από κυβερνητικές πηγές θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.

 

Στέλιος Κράλογλου

Ετικέτες: