Ελεγχος από το ανώτατο δικαστήριο στα καταστατικά των κομμάτων που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές

Στις 11 του μηνός είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο των κομμάτων και των συνδυασμών τους που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Συνολικά, έως την προηγούμενη Παρασκευή, όταν έληγε η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, 46 κόμματα κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Μεταξύ των κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή είναι η Χρυσή Αυγή, με αίτηση συμμετοχής που υπογράφει ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, και η Εθνική Αυγή, με πρόεδρο τον Μιχάλη Γιαννόγκωνα.

 

 

Αντισυνταγματικός


Συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών κατέθεσε και ένας μεμονωμένος υποψήφιος, ο Ι. Κουλούρης (Αξιοκρατική Πολιτεία), ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο εκλογικός νόμος που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μεμονωμένων ατόμων. Οι τρεις αρεοπαγίτες του Α΄ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εξετάσουν τις αιτήσεις των κομμάτων και των συνδυασμών τους και θα αποφασίσουν ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Ουσιαστικά το κρίσιμο είναι τι θα πράξει το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου με τη Χρυσή Αυγή και το παρακλάδι της, την Εθνική Αυγή. Ο έλεγχος που πραγματοποιείται από τον Αρειο Πάγο αφορά τα καταστατικά που υποβάλλουν τα κόμματα και είναι εν πολλοίς τυπικός.


Ωστόσο, στο παρελθόν έχει συμβεί να απαγορευτεί σε κόμμα η συμμετοχή σε εκλογές, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα μπορούσε ο Αρειος Πάγος να κρίνει προσχηματικό το καταστατικό (το οποίο δηλώνει σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους) της Χρυσής Αυγής και της Εθνικής Αυγής και να αποφανθεί ότι δεν αποτελεί την γνήσια έκφραση της λειτουργίας και των σκοπών του κόμματος. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη τι θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε μερικά 24ωρα. Χωρίς «απώλειες», πάντως, ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τα κατά τόπους πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία εξετάζεται εάν υπάρχουν τυπικά κωλύματα συμμετοχής. Ολες οι ανακηρύξεις στάλθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ετικέτες: