Η σάτιρα έχει πάλι άγριες διαθέσεις

Η κρίση προκαλεί και... γέλιο. Συνεπώς η σάτιρα είναι για τα κανάλια και η πιο οικονομική λύση και φέρνει «εύκολη» τηλεθέαση. Για τον λόγο αυτό είναι αδύνατον να λείπει φέτος από κανένα πρόγραμμα.

 

Με τους Ελληνες να είναι ένα βήμα πριν από το ντιβάνι του ψυχολόγου, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να εντάξουν στο οργανόγραμμά τους ακόμη περισσότερες εκπομπές του είδους. Ετσι κι αλλιώς το «υλικό» προς σχολιασμό προσφέρεται με τη... σέσουλα. Η περσινή χρονιά ήταν ενδεικτική, αφού η ανάγκη των τηλεθεατών να «ξορκίσουν» το κακό γελώντας έφερε στα αντίστοιχα «προϊόντα» ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

 

Με το σύνθημα «Γελάτε γιατί χανόμαστε» τα κανάλια έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των εκπομπών που θα αντλούν τη θεματολογία τους από -τι άλλο;- την καθημερινότητα των Ελλήνων. Το Mega-λο κανάλι αναζητούσε για το πρόγραμμά του μια διαφορετική πρόταση και τη βρήκε. «Κάψε το σενάριο» είναι ο τίτλος της νέας σατιρικής εκπομπής, που θα γυρίζεται στον χώρο ενός θεάτρου και θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τον Νοέμβριο. Απ' ό,τι προδίδει ο τίτλος της... δεν ζητούνται σεναριογράφοι. Η ιδέα βασίζεται στο αμερικανικό σόου «Who's line is it anyway?» (Ποιανού είναι η ατάκα τελικά;). Πρόκειται για μια stand up comedy παράσταση, βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό μιας ομάδας νέων ηθοποιών σε συνεργασία με το κοινό, που θα καταπιάνεται με θέματα πολιτικής, κοινωνικής και τηλεοπτικής επικαιρότητας. Οι τέσσερις ηθοποιοί οι οποίοι θα πλαισιώνουν το καστ είναι ο Δημήτρης Μακαλιάς, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, ο Ζήσης Ρούμπος και ο Γιώργος Βαγιατάς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής. Τα δοκιμαστικά έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Πέρυσι βλέπατε το «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Φέτος ετοιμάζεται και πάλι νέα σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων για λογαριασμό του Mega από τον έναν εκ των δύο δημιουργών του «Χάρου», τον Γιάννη Τσιτσώνη. Το νεόφερτο είδος σάτιρας συστήθηκε την περασμένη τηλεοπτική χρονιά, το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο κι έπεται συνέχεια με νέους χαρακτήρες, που θα σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας.

 

Οι AbOvo, γνωστοί από το Φεστιβάλ Νεανικού Θεάτρου Bob Theatre Festival, το οποίο διοργανώνουν από το 2007 με τις γεμάτες χιούμορ και καυστικότητα παραστάσεις τους, έφτασε η στιγμή να φέρουν τη δουλειά τους σε επαφή με πιο ευρύ κοινό και να μεταφέρουν τις ιδέες τους στην τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ με την εκπομπή «Το ίδρυμα». Πολλά ακούγονται για το προγενέστερο σατιρικό πρόγραμμα του καναλιού, την «Ελληνοφρένεια», η οποία μετά την αποχώρησή της βρίσκεται σε συζητήσεις για την επόμενη τηλεοπτική της στέγη.

 

Από την οθόνη των καναλιών δεν θα μπορούσαν απουσιάζουν οι ήδη επιτυχημένες εκπομπές. Ο Λάκης Λαζόπουλος σηκώνει τα μανίκια και από την ερχόμενη εβδομάδα πιάνει δουλειά. Αφού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας «Τίμα τη μητέρα σου και τον πατέρα σου» με τον Ντέμη Ρούσσο, για τις ανάγκες της οποίας έκανε γυρίσματα στη Μήλο, επιστρέφει με πολύ άγριες διαθέσεις. Οι συνεργάτες του στον Alpha έχουν ήδη έτοιμο ένα μεγάλο μέρος του υλικού που θα παίξει στην πρεμιέρα του, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Μάλιστα το πρώτο τρέιλερ έπεσε και, όπως λέει, «Τέλος τα παραμύθια». Λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινούν και οι «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 καθώς και ο Θέμος Αναστασιάδης με το «Ολα 12».

 

Η πλούσια δεξαμενή της σάτιράς τους θα είναι, όπως πάντα, η ίδια η τηλεόραση αλλά και η πολιτική σκηνή.

 

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: