Νέο χαστούκι Στουρνάρα- Θεοχάρη. Απερρίφθη το αίτημα να «παγώσει» η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Τη μία μετά την άλλη δικαστική μάχη κερδίζουν οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο διέταξε την επαναπρόσληψή τους.

Την Παρασκευή σειρά είχε ο Αρειος Πάγος, ο οποίος απέρριψε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να παγώνει προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να συμμορφωθεί με την πρώτη κρίση της Δικαιοσύνης για τις 393 καθαρίστριες, τουλάχιστον έως την έκδοση της απόφασης για την αναστολή εκτέλεσης της κρίσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου από τον Αρειο Πάγο.


Το υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), προχώρησε εκτός από το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και σε κατάθεση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και σε αίτηση αναίρεσης. Η συζήτηση για το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης προσδιορίστηκε για τις 10 Ιουνίου 2014, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα υποβάλει και ερώτημα στον Αρειο Πάγο προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το πότε και εάν πρέπει να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες.


Το Μονομελές Πρωτοδικείο με ένα σκεπτικό-καταπέλτη για το καθεστώς της διαθεσιμότητας έκρινε με την υπ΄ αριθμόν 1584/2014 απόφασή του ότι η κατάργηση οργανικής θέσης στο Δημόσιο δεν μπορεί να είναι τυχαία, αλλά προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, κάτι που στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών συνέβη. Για το πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι θέσεις των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας δεν πλεόναζαν και δεν έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα, διαδικασία που κρίθηκε παράνομη. Και αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι αρμοδιότητές τους ανατέθηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία. Αντίθετα όμως, σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, το Δημόσιο οφείλει να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του με το υπάρχον προσωπικό του.

 


Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: