Το mega-deal που αλλάζει τώρα τον χάρτη του φυσικού αερίου

Τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη του φυσικού αερίου αλλάζει το mega-deal που υπέγραψε η Ρωσία με την Κίνα, ύψους 400 δισ. δολαρίων και διάρκειας 30 ετών. Μια συμφωνία που, αφενός δίνει διεξόδους στη Μόσχα, αφετέρου δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις τιμές αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Οι σινορωσικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δέκα ολόκληρα χρόνια. Με βάση τη συμφωνία, η Ρωσία δεσμεύεται να προμηθεύει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο μέσω αγωγού που διασχίζει τη Σιβηρία πριν φτάσει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας.

 

Η Κίνα θα προπληρώσει στη Ρωσία 25 δισ. δολάρια. Η τιμή του φυσικού αερίου που καθορίστηκε δεν αποκαλύφθηκε, καθώς οι δύο πλευρές τη χαρακτήρισαν «εμπορικό μυστικό». Πηγές της βιομηχανίας του φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 350 και 380 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι αντίστοιχη με το αντίτιμο που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι πελάτες. Ο επικεφαλής της Gazprom, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συμφωνία να επηρεάσει την τιμή στην οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο η Ευρώπη. Επί χρόνια η Μόσχα αναζητούσε εναλλακτικές αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή των κυρώσεων και της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

 

Η συμφωνία εκτός από ουσιαστικό έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τη συμφωνία, συμβουλεύοντας το Πεκίνο να μην αποδυναμώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Μάλιστα, ως ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου, αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ορίστηκε ένας από τους συνεργάτες του Πούτιν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, ο Γκενάντι Τιμτσένκο. Ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας» θα κατασκευαστεί έως το 2020. Τα 55 από τα 75 δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν για το κατασκευαστικό έργο θα χορηγηθούν από τη Ρωσία. Πάντως, μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας παραμένει η Ευρώπη που προμηθεύτηκε μόνο πέρυσι 160 δισ. κυβικά αερίου.

Ετικέτες: