Ωρα ανασχηματισμού με αναβάθμιση της Ελιάς και έξοδο των «προκλητικών»

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποτελέσει και το «κυρίως πιάτο» της συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ηδη Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη το θεωρούν δεδομένο, ενώ όλα συγκλίνουν στο να είναι αυτήν τη φορά σαρωτικός και... διευρυμένος, με πρόσωπα που θα ανήκουν στην ΕΛΙΑ και στον κεντροδεξιό χώρο. Πρόσωπα που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους ή δυσαρέστησαν με τις επιλογές τους μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα άμεσα. Στο επίκεντρο είναι οι αλλαγές που αφορούν το οικονομικό επιτελείο. Ο Γιάννης Στουρνάρας, που μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ισχυρίστηκε ότι δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, ετοιμάζεται ήδη να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών. Τη θέση του ετοιμαζόταν να αναλάβει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες πολίτες δεν διευκολύνει αυτήν την τοποθέτηση αφού, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «πρέπει να μπει υπουργός Οικονομικών κάποιος με πολιτικό προφίλ και απήχηση στην κοινωνία» από τη μια, αλλά και από την άλλη η εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται να τον «κόβουν». Αντίθετα, επιστρέφει ως φαβορί το όνομα του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά Χρύσανθου Λαζαρίδη. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει επίσης αντικατάσταση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού του καταλογίζουν «τυφλή υπακοή στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία έκανε ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης».

 

Τα ονόματα


Τα ονόματα που ακούγονται ήδη ότι θα υπουργοποιηθούν από την Ελιά είναι των Ανδρέα Λοβέρδου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Αναμένεται επίσης να γίνει πρόταση σε βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. να μπουν στην κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόσωπα όπως οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου αναμένεται να δεχθούν πρόταση να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Από τον χώρο της Ν.Δ., πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση αναμένεται να αποχωρήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και να εισέλθει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχασε τη βουλευτική έδρα του όταν κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Ετικέτες: