Ολα τα ονόματα που ακούγονται για τον σαρωτικό ανασχηματισμό

Προκειμένου να μη χαθεί το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων και -το κυριότερο- να δείξει ότι τα ανακλαστικά λειτουργούν, το Μαξίμου ετοιμάζει τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις αλλά και το σχήμα της νέας κυβέρνησης. Αν και επισήμως το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει έως τις 15 Ιουνίου, νεότερες πληροφορίες τον φέρνουν το αργότερο έως τη Δευτέρα (για να μη χαθεί χρόνος), αφού όλα τα υπουργεία είναι άνω κάτω, καθώς οι διαρροές έχουν «παγώσει» τα πάντα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός δεν θα είναι διορθωτικός αλλά σαρωτικός, για να δοθεί η εικόνα ότι το μήνυμα ελήφθη.

 

Ερώτημα παραμένει σε τι βαθμό θα αξιοποιηθούν εκπρόσωποι της Ελιάς ή της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ ένα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι και αυτό της Μαρίας Δαμανάκη (που θέλει να «παίξει» και για Πρόεδρος Δημοκρατίας!), της οποίας η θητεία λήγει. Φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς στα περισσότερα από τα «μεγάλα» υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης (Χατζηδάκης), το Εργασίας (Βρούτσης), το Υγείας (Γεωργιάδης), το Παιδείας (Αρβανιτόπουλος) και το Περιβάλλοντος (Μανιάτης), ενώ ούτε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του στο πρώην υπουργείο Γεωργίας! Ακόμα και ένας εκ των «κηπουρών» του Γιώργου Παπανδρέου (ο Ηλίας Μόσιαλος) διεκδικεί, όπως λέγεται, χαρτοφυλάκιο.
Ενα από τα σενάρια, μάλιστα, που ακούστηκαν είναι ότι ο Αθ. Τσαυτάρης θα αποχωρήσει και τη θέση του θα αναλάβει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρό του τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο και κατηγορεί για «τυφλή υπακοή στην εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ».


Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος επιστρέφει στην κυβέρνηση, πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού, εκτός και αν οι καραμπόλες τον οδηγήσουν στο Παιδείας. Οπως έλεγαν στο Μαξίμου, «ο Αρης ήταν ο μόνος που παραιτήθηκε για να ρισκάρει και πρέπει να αξιοποιηθεί, μια και έβαλε πλάτη στα δύσκολα». Στη δεύτερη περίπτωση ο νυν υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είτε θα μετακινηθεί είτε θα τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Αγνωστο παραμένει αν θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα ο Σταύρος Καλαφάτης ή ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ η Φεβρωνία Πατριανάκου δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί μετά την παρουσία της σε δύσκολα νομοσχέδια. Ο Μάκης Βορίδης είναι πιθανόν να υπουργοποιηθεί, μια και την προηγούμενη φορά έμεινε εκτός στο παρά πέντε. Ο Νίκος Δένδιας, που κλείνει δυο χρόνια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μπορεί να μετακινηθεί, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν, εκτός απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης. Αίνιγμα αποτελεί το προβληματικό οικονομικό επιτελείο, ενώ «σκούπα» θα υπάρξει και σε επίπεδο υφυπουργών.

 


Νίκος Ελευθερόγλου
Ετικέτες: